Noha a és a garantált bérminimum jövő évi összegéről ­várhatóan csak ősszel kezdődnek el az érdemi egyeztetések, a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek már ­június közepéig javaslatot kellett tenniük a kötelező legkisebb bérek meghatározásához vezető eljárásrendre – értesült szakszervezeti forrásokból a Magyar Nemzet.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, a nemzetgazdaság valós adataira épülő, szakértői véleményekkel is alátámasztott szakszervezeti javaslat szerint jövőre 8–12 százalék közötti mértékben emelkedne a minimálbér és a garantált bérminimum. 

A minimálbér így bruttó 215 ezer és 225 ezer forint lehetne 2023-ban, míg a garantált bérminimum akár 280-290 ezer forintra is emelkedhetne.

Alapvető cél, hogy a legkisebb bérek értékállók maradjanak, ezenfelül a gazdaság teljesítményét a munkavállalók keresetének emelkedése is tükrözze. Ezek alapján a két munkavállalói konföderáció arra tesz javaslatot, hogy a 2023-as minimálbér-emelés mértéke a jövőre előre jelzett fogyasztóiár-emelkedés mértékének és a 2023-ra előre jelzett reál-GDP-bővülés mértékének összege legyen.