Nem sok jóval kecsegtetnek a számok és a piaci információk az olajpiacról - derül ki a holtankoljak.hu 23. heti előrejelzéséből. A portál szerint összeomlóban az OPEC, mely az olajkitermelő országokat tömöríti össze. 

2021.07.29. Kaposvár Benzinárak, tankolás. fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Oroszország kirekesztésével újra kellene osztani a piacot, illetve jelentősen kellene növelni a tagok kitermelési kapacitását, amire nem nagyon mutatkozik hajlandóság. Tartalékkapacitással szinte csak Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek rendelkezik, akik csak a korábban megállapodott mennyiségekkel hajlandóak több olajat piacra dobni.

A bizonytalanság és a piac átalakulásának köszönhetően a Brent olaj hordónkénti ára már 120 dollárnál jár, ami az előző heti szinthez mérve 3 százalékos emelkedést jelent. 

A forint a dollárral szemben 1 százalékot erősödött, jelenleg 362 forintot kell fizetni 1 dollárért.  

Kiemelték: az elmúlt napokban rég nem látott mértékben emelkedtek a hazai üzemanyagárak, péntektől 30, pünkösd hétfőtől pedig 20 forinttal emelte meg a Mol a nagykereskedelmi árakat. Ez néhány nap alatt 50 forintos literenkénti áremelést jelent 

írja a szakportál.

A piaci árazású termékek esetében az árváltozás érezhető, csak a magyar forgalmival rendelkező személyautók és a mezőgazdasági gépek tankolhatnak 480 forintért a benzinkutakon az árstop miatt. A szállítmányozásban és az ipari tevékenységet végzők már 770 forintos gázolajat tankolnak. Látva az olaj árának folyamatos emelkedését, a hét második felében még további áremelés lehetséges, írja a portál.

A pünkösd hétfői áremelés miatt a 95-ös benzin ára 787 forint, a gázolaj pedig 770,9 forintba került literenként.