A Magyar Államkincstár május 31-i adatai szerint a kórházak adóssága elérte a 22 milliárd forintot, az április végi 20 milliárd forint után. Március végén 16, 1 milliárd forint, február végén pedig még 29,6 milliárd forint volt a kifizetetlen számlák összege. 

Az adósság növekedése azért lassult, mert a fekvőbetegellátók és a szakrendelők a központi költségvetésból májusban hat milliárd forintot kaptak a tavaly novemberi, decemberi Covid-ellátás költségeire

– mondta a VG-nek Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. 

2020.01.22. Szeged Prof. Dr. Barzó Pál idegsebész (kék sapkában) agyműtétet végez SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika hibrid műtőjében. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország
Fotó: Frank Yvette / Délmagyarország

A Magyar Kórházszövetség kongresszusán Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója azt mondta, hogy az átlagfinanszírozás jelentősen nagyobb kiadást generált az intézmények többségénél, mint amekkora az a teljesítményük alapján indokolt lett volna. Ezért is akar visszatértni a NEAK a teljesítményfinanszírozáshoz, amit majd fokozatosan vezetnek be.

Rásky László erre reagálva azt mondta: ha a „túlfinanszírozással” ilyen ütemben nőtt az intézmények tartozása, akkor a teljesítményfinanszírozás visszavezetésével az adósságnövekedés dinamikája nőni fog. Pláne akkor, ha az intézmények „motivációja’” az ellátás felpörgetésére nem, vagy csak lassan tér vissza. 

Több mint négyezer cégnek tartoznak

A mindenhova begyűrűző infláció az orvostechnikai eszközök területén is érezhető, az áremelkedés nem kerülhető el a sebészeti ellátáshoz szükséges eszközöknél sem. A szakember szerint az orvostechnikai eszközök területén infláció alatti lesz az áremelkedés, de pontos számot a közbeszerzések árleszorító hatása miatt nehéz mondani. Rásky László szerint egyes közbeszerzéseknél már lehetőség van arra, hogy a tender futamideje alatti korlátozott árkövetés történjen.

Az ellátási problémákat firtató kérdésre válaszolva elmondta: a gyógyászati segédeszköz ellátással ellentétben a kórházi területen nincsenek ellátási zavarok. Viszont az ellátási láncok továbbra sem stabilak, ezzért lenne fontos az adósságrendezés és a finanszírozás rendbetétele – azaz a kiszámíthatóság megteremtése – hogy eltűnjön a magyarországi cégek ebből adódó hátránya. A kórházak továbbra is több mint négyezer beszállítónak tartoznak, közülök több száz cég végez orvostechnikai eszköz beszállítást.