Magyarország energiaszuverenitása új megítélés alá került az orosz–ukrán háború miatt, nemzetközi szinten kevés és drága lett az energia, mindeközben nőtt a magyar gazdaság energiaigénye. Ezek is mutatják, hogy szükség van a hazai energiatermelés, a fotovoltaikus és rugalmas gáztechnológiák alkalmazásának bővítésére – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Tech4Green Digital Power Summit rendezvényen. Hozzátette, szükség van az energiahatékonyság növelésére, a villamosenergia-hálózat fejlesztésére, amelynek az egyik legfontosabb kérdése az energiatárolás. Továbbá használni kell a rendelkezésre álló innovatív technológiákat, és ki kell építeni a hazai hidrogénökoszisztémát. 

2019.07.28 - Nagyfügedi napelempark - Nagyfüged - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A tárcavezető elmondása szerint az energia- és a klímapolitikát ma már nem lehet egymástól külön kezelni, Magyarország egyik fontos célja volt 2030-ra 40 százalékra csökkenteni a károsanyag-kibocsátását, ez azonban már nagyon közel van, így vélhetően az 50 százalék is elérhető lesz az 1990-es szinthez képest. További cél, hogy 2030-ra legalább 21 százalék legyen a részaránya a hazai energiamixben.  A miniszter elmondása szerint a célok között szerepelt, hogy 2030-ig 6 gigawatt termeléséhez elegendő naperőmű-kapacitással rendelkezzen az ország, ez azonban már jövőre rendelkezésre áll, így meglátása szerint 12-13 gigawatt kapacitás áll majd rendelkezésre az évtized végére. 

A felmérések szerint Magyarországon 20-25 gigawatt fotovoltaikus kapacitás építhető ki úgy, hogy egyáltalán nem kell mezőgazdasági területeket bevonni az energiatermelésbe. 

Az egyik legnagyobb feladat jelenleg az, hogy a megtermelt energia betáplálható legyen a hálózatba, illetve megoldott legyen a hálózat energiatárolása. Magyarország a következő években 15,8 milliárd euró értékű projektet hajt végre – emelte ki a miniszter.

20220317 Szeged Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatója a védelmi ipar fejlesztésérőlfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Fotó: Kuklis István / Délmagyarország