A Béres Gyógyszergyár Zrt. összegző beszámolója szerint 2021-ben 20,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el a vállalat az egy évvel korábbi 20,1 milliárd után. Belföldi értékesítésből 15,3 milliárd forintot, exportértékesítésből pedig 5 milliárdot könyvelt el. Tavaly 3,67 milliárd forint adózott eredményt produkált az egy évvel korábbi 4,7 milliárd forint után.

Laboráns dolgozik a Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárának új épületében, az avatása napján, 2018. szeptember 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A gyógyszercégnél tavaly 561-en dolgoztak, egy évvel korábban 480 főt alkalmaztak. A közgyűlési határozat szerint a társaság 700 millió forint összegű kifizetéséről döntött. Valamivel több, mint 669,9 millió forintot az osztalékelsőbbségi részvényekkel rendelkező Béres és Fiai Kft.-nek fizettek ki, valamint 30,1 millió forintot a Béres Vagyonkezelő és Fejlesztő Kft.-nek, 1500 forintot pedig Sz. Kis László részvényes számlájára utaltak át. 

Az éves beszámoló kiegészítő mellékletéből az is kiderül, hogy a Mikolab Ingatlanhasznosító Kft. és az Üzletház Projekt Ingatlanforgalmazó, Ingatlanberuházó és Ingatlankezelő Kft. mint a társaság százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalatok beolvadtak a Béres Gyógyszergyár Zrt.-be, és ezzel megszűntek. 

A magyar gyógyszercéget az 1980-as évek végén a Béres Csepp piacosítására hozták létre, ma már majd 150 terméke van, és a legnagyobb hazai tulajdonban lévő gyógyszergyártó Magyarországon. 

A Béres Csepp 2000-ben gyógyszerként is megkapta a forgalombahozatali engedélyt Magyarországon. Piacvezető termékei között a cseppeken túl C-vitamin, multivitamin-termékcsalád, ízületi- és szemvitaminok, valamint kalciumpótló készítmények is találhatók. A Béres résztulajdonosa a gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó, piacvezető Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt.-nek. 

A csoport csaknem húsz éve borászatot is működtet a Tokaji Borvidéken, Erdőbényén.

A múlt heti kormányinfón Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette be, hogy a gyógyszerforgalmazóknak évente 20 milliárd forint extraprofitadót kell befizetniük. A Béres tagja a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz). A hét elején a Magyosz elnöke Varga Mihály pénzügyminiszternél járt. Egyelőre nem tudni, hogy  miről állapodtak meg. A tárcavezető a tárgyalás után a Facebook-posztjában azt írta: a magyar gyógyszeripar megerősödve jött ki a válságból. A háború, a brüsszeli szankciók, az elszálló energiaárak veszélyeztetik a magyar gazdaságot. Ezért rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoztak létre, amelyhez az extraprofitot elérő ágazatoktól is hozzájárulást várnak.