Nehezebb lesz az idei évnél a 2023-as, minden azon múlik, hogy mikor ér véget a háború 

erről beszélt egy háttérbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. A tárcavezető a forint történelmi mélypontját és a hektikus piaci mozgásokat a múlt pénteken megjelent amerikai inflációs adatokra vezette vissza. Miután előzetesen mindenki csökkenést várt, így a fogyasztóiár-index további emelkedését a tengerentúlon szerinte egyértelműen negatív meglepetésként lehet értékelni. Ráadásul a miniszter szerint 

az inflációs feszültség mellett időközben megjelent a recessziós kockázat, ami egyre nagyobb fejtörést okoz a gazdaságpolitika irányítóinak. 

Budapest, 2022. május 26.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A tárcavezető szerint míg az Egyesült Államokban a túlhevültség fűti az inflációt, addig Európában a kínálati sokkok mellett a szankciók hatása is közrejátszik. 

Hangsúlyozta, Magyarország nem tudja függetleníteni magát a nemzetközi folyamatoktól, ugyanakkor szerinte azonnal erőt adna a hazai deviza árfolyamának, ha lezárulna a fegyveres konfliktus. 

Úgy vélte, hogy a béke teret engedne a gazdaság öntisztító folyamatának, amire most nagy szükség lenne. 

Rémálomból valóság: 400 forint fölött sem fékezett az euró

Eladási hullám söpört végig hétfőn a piacokon, a forint az euróval és a dollárral szemben is negatív csúcsot döntött.