Jelentősen megugrott az interneten keresztül lebonyolított bankkártyás vásárlások volumene az első negyedévben – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a hazai kártyabirtokosok összesen 846 milliárd forintot költöttek el itthon és külföldön az interneten keresztül, ami az egy évvel korábbi volumen erőteljes, 34 százalékos bővülését tükrözi. Eközben a belföldi és külföldi netes vásárlási tranzakciók száma nagyjából az egyötödével, 62,5 millió fölé emelkedett, tehát az egy tranzakcióra jutó átlagos érték is jelentősen nőtt éves összevetésben.

A belföldi és külföldi forgalmat vizsgálva ugyanakkor láthatók figyelemre méltó fejlemények. 

A belföldi netes tranzakciók számánál 31,8 százalékos emelkedést mért az MNB, 38,3 millió fizetési művelet mellett, 

miközben a vásárlások összértéke 29,5 százalékkal, 518,2 milliárd forintra nőtt. A külföldi vásárlásoknál már nem ilyen egyenletes a bővülés, hiszen miközben a 24,3 millió tranzakció mindössze 5,1 százalékkal volt magasabb a 2021. első negyedévinél, a vásárlások összértéke óriási mértékben, 41,8 százalékkal nőtt, megközelítve a 328 milliárd forintot.

Young,Woman,Holding,Credit,Card,And,Using,Laptop,Computer.,Businesswoman
Fotó: Shutterstock

A határon túli netes vásárlások értékének hirtelen megugrásában két tényező játszhatta a kulcsszerepet: 

az egyik, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma nyomán 2021 elején gyakorlatilag stagnált a külföldi online kártyás vásárlások értéke az egy évvel korábbihoz képest, így viszonylag alacsonyan maradt a bázis, amellyel összevehetők az idei adatok. A másik, hogy a múlt év derekán lényegesen megváltozott a határon átnyúló online kereskedelemre vonatkozó szabályozás: ahogy arról korábban már a VG is beszámolt, 2021 júliusától minden külföldről – akár az Európai Unióból vagy azon kívülről – vásárolt termékre ki kell fizetni az áfát, és a legtöbb terméknél 150 eurós értékhatár felett vámfizetési kötelezettség is keletkezik. Ez jelentős szigorítás, korábban a 22 eurónál kisebb értékű, az EU-n kívülről rendelt termékek után nem kellett áfát és vámot fizetni. A kiegyenlítettebb versenyt célzó új szabályrendszer bevezetése után tehát már nem kifizetődő rendszeresen kis értékű árukat rendelgetni az unión kívülről, hiszen aránytalanul nagyok a járulékos költségek.

Az MNB adatai szerint egyébként a teljes bankkártyás vásárlási forgalom is nagyon jó ütemben növekedett az első negyedévben. Ami a belföldi vásárlási tranzakciókat illeti, azok értéke 33,2 százalékkal, 2606,2 milliárd forintra emelkedett egy év alatt, miközben a műveletek száma majdnem pontosan 30 százalékkal nőtt. Az összes külföldi kártyás vásárlásnál – a már említett okok miatt – szintén elvált egymástól a tranzakciószám és a volumen, legalábbis ami a bővülés ütemét illeti. A jegybank adatai szerint a hazai kártyabirtokosok által végrehajtott tranzakciók száma 16,2 százalékkal, 29,3 millióra nőtt, a vásárlások összértéke viszont 56,4 százalékkal ugrott meg egyetlen év alatt, elérve a 401,1 milliárd forintot.