Online konzultációt kezd a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara – jelentette be a kamara csütörtökön.

A kezdeményezéstől azt várják, hogy széleskörű egyetértés alakuljon ki az adónem átalakításáról.

A BKIK szerint a 450 ezer katás vállalkozás túlnyomó része indokoltan alkalmazza az adónemet.

A sorsáról tárgyalt Varga Mihály

A pénzügyminiszter is elismerte, hogy sokan kerülik az adófizetést azok közül, akik katás jogviszonyba kényszerítik a munkavállalóikat

A BKIK szerint 100-150 ezren főállású vállalkozóként működhetnének továbbra is, ők elsősorban lakossági ügyfeleket, és kisebb értékben vállalati megrendelőket szolgálnak ki.

Ugyanennyien a kata eredeti célján túllépve, mégis szabályosan és etikusan váltottak a katás adózásra – fejtette ki a közlemény. A vállalati megrendeléseik ügyfelenként meghaladhatják az évi 1 millió forintot, de a színlelt szerződés vagy a bújtatott foglalkoztatás náluk nem merülhet fel.

MNB egyhetes kamat százalék számológép adózás SZJA adóbevallás Corporate Tax And Interest Rate Percent. Calculating Percent
Fotó: Shutterstock

További 60-80 ezren főállású alkalmazottként vagy nyugdíjasként keresetkiegészítésnek tekinti a katát, amely az egyszerűsége miatt vonzó számukra. Nekik új adónem bevezetését javasolja a BKIK.

A közlemény szerint 100-150 ezer vállalkozó lehet, aki a katát az ügyletei gazdasági tartalmának megfelelő közteher kikerülésére használja.

Munkajövedelem vagy általános szabályok szerinti osztalékjövedelem helyett ugyanis katás számlát állítanak ki, ezzel jelentős kárt okoznak mind a költségvetésnek, mind az adózási szabályokat betartó versenytársaknak. Kiszorításuk a katából elsődleges gazdasági és költségvetési érdek.

Így alakulhat át csaknem félmillió ember adózása

A kisadózó vállalkozások tételes adójának módosításával megszűnhet az az állapot, hogy szinte valamennyi forgatókönyv esetén kedvezőbb lehetőséget jelent a munkaviszonyban alkalmazottak adóterheihez képest.