Változatlan szabályozás mellett ugyanis négy év alatt jóval többe kerülnének a képviselőcsoportok, mint az előző ciklusban 

– érvelt a Fidesz frakcióvezetője, az indítvány egyik előterjesztője egy keddi háttérbeszélgetésen.

Kocsis Máté javaslata szerint jövő január elsejétől listafinanszírozás alapján számolnák ki és utalnák a frakciók működési támogatását. Ezt azzal indokolta, hogy a baloldali pártok az áprilisi parlamenti választáson ugyan közös listán indultak, az Országgyűlésben viszont hat önálló képviselőcsoportot alakítottak.

Fotó: Balogh Zoltán

S bár a választáson elveszítettek 800 ezer szavazót, és tízzel kevesebb politikusuk került be a Házba, ezzel „a hatfrakciós trükközéssel” 2026-ig – az előző ciklussal összevetve – összesen hárommilliárd forinttal többet kellene kifizetni nekik frakciótámogatás címén – mondta. 

Megjegyezte:

ha nem változtatnának a szabályokon, akkor egy baloldali képviselő havi 4,5 millió forintba kerülne a költségvetésnek, szemben a 2018–22 közötti 3,1 millióval.

Ha az Országgyűlés elfogadja a kormánypárti javaslatot, akkor annak nyomán a baloldali frakcióknak hárommilliárd forintról kell majd lemondaniuk ebben a ciklusban, de a Fidesz–KDNP is kétmilliárddal kevesebbet fog kapni, vagyis összesen ötmilliárd forintot spórolnának meg így a büdzsének. Az előterjesztés emellett a parlamenti felszólalási időkereteket is át fogja szabni.