Isztambulba utazik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ahol péntek reggel a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezetőivel fog tárgyalni a paksi bővítésről - közölte a tárcavezető, aki jelenleg még a madridi NATO-csúcson tartózkodik, innen repül tovább a nap folyamán a török fővárosba.

A miniszter nem először fog találkozni az orosz energetikai vállalat vezetőivel, május elején szintén Isztambulban egyeztetett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával. Akkor úgy fogalmazott, hogy a cég képes technológiai szempontból a beruházás végrehajtására. Később, a parlamenti meghallgatásán hangsúlyozta, az atomerőmű két új blokkjának építését a világban tapasztalható ellátási nehézségek miatt "radikálisan fel kell gyorsítani"

Paks 2018.02.03. MVM Paksi atomerőmű
Fotó: Földi D. Attila

A létesítési engedély kiadása még várat magára, de legalább három engedélyt megkapott az Országos Atomenergia-hivataltól (OAH):

  1. Az első, 2025. június 5-ig élő engedély szerint a beruházásra létrejött Paks II. Atomerőmű Zrt. megépítheti az 5. és a 6. blokk létesítéséhez szükséges fővállalkozói raktárakat és a személyi szükségleteket szolgáló anyagraktárakat.
  2. Az általános vegyszerek és polimertermékek raktárát is, 2028. május 26-ig.
  3. Az utolsó határozat a két blokk létesítéséhez szükséges talajszilárdítást engedélyezi, 2027. június 10-ig bezárólag.