Az előrejelzések szerint a Tisza vízgyűjtőjére is érkezik csapadék a hétvégén, bár ennek eloszlása még mindig bizonytalan. A vízügyes szakemberek célja az érkező mennyiség visszatartása, betározása – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken.

Amennyiben valóban leesik az előrejelzett mennyiségű eső, akkor az aszályhelyzet nagyon rövid és átmeneti enyhülése várható.

A Velencei tavon tegnap délben beállt a negatív vízállási rekord, a hiteles mérések kezdete óta (1939) csak egyszer, 1949-ben volt ilyen alacsony a tó vízszintje.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzése szerint a hétvégén Közép-Európa felett kialakuló ciklon Magyarország területére is hoz csapadékot, aminek mennyisége és területi eloszlása az átlagosnál bizonytalanabb. A legfrissebb előrejelzés szerint, területi átlagban 10-15 mm csapadék érkezésére lehet számítani, ami átmenetileg sokfelé enyhítheti a súlyos aszályhelyzetet.

20190912 Jász-Nagykun-Szolnok Tisza-tavi vadvilág Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap
Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Vasárnaptól a csapadékhajlam ismét csökken, a jövő hét elejétől pedig újfent tartós nyári meleg veszi kezdetét.

Jelenleg a teljes Tiszántúl, a Duna-Tisza köze, illetve a Dunántúl keleti része rendkívüli aszállyal sújtott.

Az előrejelzett eső hatására az ország észak-keleti, középső részében továbbra is fennmarad a rendkívüli aszály. A Tisza alsó szakaszán, a Körösök területén, az ország észak-keleti részén, illetve a Dunántúlon közepes, illetve erős aszály várható a hétvégén.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények száma miatt folytatja munkáját a Vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 11 igazgatóság területén van vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat érvényben. Jelenleg 8 vízhiánykezelő körzetben első fokú, 8 vízhiánykezelő körzetben másodfokú, és 22 vízhiánykezelő körzetben van harmadfokú vízhiány elleni készültség.

A Tisza rendkívül alacsony vízhozama kihat a Kiskörei tározó (Tisza-tó) működésére. Jelenleg az itt visszatartott vizet a beérkezőnél nagyobb öntözési vízigények kielégítésére használjuk fel, ezért a tározó szintje még csökken – ismertette az OVF.

Hozzátették, hogy ha az előrejelzett többlethozamok ezt lehetővé teszik, a Tisza-tó szintjét az üzemvízszintig, azaz 720 centiméterig emeli meg. Amennyiben ezen felül is marad többlet vízkészlet, azt a Tiszalöki tározótérben tartják vissza a szakemberek, hogy később a térségben felhasználható legyen.

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása természetesen továbbra is elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben.

A Kisköre alá telepített ideiglenes úszó szivattyúállomás segítségével a mezőgazdaság úgy kaphat öntözővizet, hogy a lakossági vízellátás fenntartása is biztosított. A szivattyúállomás egyelőre készenlétben van, mert a Tisza vízállása nem süllyedt a vízkivétel szempontjából kritikus szint alá.

A Balaton átlagvízállása július 28-án 84 centiméter volt. A következő egyhetes időszakban – a vízforgalmat befolyásoló vízháztartási tényezők következtében – folytatódik a tó vízállásának lassú csökkenése.

2021.11.09. Keszthely Balatoni őszi képek   fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap ZH
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Velencei-tó vízállása július 29-én reggel Agárdnál 64 centiméter volt, ami az eddigi minimumnál csak 1 centiméterrel magasabb. Csütörtökön a déli órákban pár óráig beállt a 63 centiméteres negatív rekord, amely a hiteles mérések kezdete (1939) óta a legalacsonyabb érték.

A Balatonhoz hasonlóan, a jövő hétre várható meleg, napos és csapadékszegény időjárás miatt, itt is folytatódik a vízszintcsökkenés. Az alacsony vízállás miatt folyamatosan és kiemelten figyeljük a Velencei tó vízminőségét, hiszen ebben a helyzetben az oxigénellátás itt is rendkívül fontos, hiszen az egyre sekélyebb víz összességében egyre kevesebb oxigént tartalmaz, ami így kevesebb oxigénfogyasztó vízi élőlényt (például halat) tud eltartani. Jelen pillanatban a helyzet jó, de elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek a vízügyi szakemberek és azokat hajnali 4 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban minden nap üzemeltetik.