A kata-törvény kapcsán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) valamint a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) is közleményben szólalt meg szerdán a kedden az országgyűlésben megszavazott kata-törvényről.

A MESZK 

azt kéri, hogy a fő- és mellékállásban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók mentesüljenek a nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabály alól. 

A szervezet közösségi oldalán megjelent írás szerint a kata-törvény módosítása megváltoztatja a vállalkozóként dolgozó egészségügyi szakdolgozók lehetőségeit.

Ápoló
Fotó: Éberling András/Magyar Nemzet

A törvénymódosítással kapcsolatos álláspontjukat eljuttatták Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak. A MESZK arra is rámutatott, hogy bár pontos adatokkal nem rendelkeznek a segítségével adózó tagjaikról, 

a módosítás további ellátásszervezési nehézséget okoz a hozzájuk eljutott jelzések alapján.

A MÜK az új törvényt jogi szempontból is aggályos, amellett, hogy vállalkozások százezreit lehetetleníti el, ezért arra kérik Novák Katalint, hogy ne írja azt alá. Felhívják a figyelmet arra, hogy azt 

érdemi szakmai konzultáció nélkül hozták meg, ami sérti a jogbiztonság követelményét.

Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit – a felkészülést megnehezítő tevő határidővel – ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést – olvasható a közleményben.

Az írást végül azzal zárják, hogy továbbra is nyitottak a szakmai konzultációra, hogy a jogszabály a jogos szakmai és társadalmi elvárások mentén mielőbb módosításra kerüljön.

Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság elnöke szerdán videónyilatkozatban azonban védelmébe vette a kormány döntését, mely szerinte 

csupán visszatérés az adónem eredeti szándékához, 

mely szerint a kedvezményes adózással a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak kívántak segíteni.

Ezek szerinte például a fodrász, a villanyszerelő, a műkörmös, a festő, a kézműves. Amikor a kata elindult, 85 százalék lehetett ezen szakmák aránya az adózási formát választók körében. Ők jól is járnak a döntéssel, hiszen számukra 50 százalékkal nő a lehetséges bevétel a továbbra is alacsony mellett.

Bánki szerint a törvénymódosításra azért volt szükség, mert sok munkaadó bújtatott foglalkoztatásra használta a jogszabályi lehetőséget. 

Kifejtette, a munkaadók arra kényszerítették a katás vállalkozókat, valódi munkavállalóikat, hogy kihasználva a kedvező adózási lehetőséget, éves szinten 250-300 milliárd forintot megtakarítsanak a munkaadóiknak. Az ott dolgozók pedig elestek a munkavállalóknak járó juttatásoktól, illetve később a nyugdíjszámításnál is komoly bajba kerülhetnek – tette hozzá.

Bánki szerint duplán rosszul járnak, miután a nyugdíjjárulékoknál a szolgálati időt is csak fele mértékben, illetve időarányos mértékben fogja figyelembe venni a nyugdíjszámítás, így 

a katás vállalkozóként foglalkoztatott munkavállalók nyugdíja a minimálbérhez kötve is kevesebb lesz annál. 

Szerinte erről a dolgozók többsége nem is tud.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy több lehetőségük is lesz azoknak, akik nem férnek be az új jogszabály hatálya alá. Egyrészt átalányadózók lehetnek, és ha valóban vállalkozók és cégeknek szolgáltatnak, akkor kedvező, 40 százalékos költséghányad-elszámolhatósággal rendelkező adózási formában.

Bár ők többet fognak fizetni, de még mindig egy alacsony adminisztrációs és alacsony adóteherrel bíró formát választhatnak, és az átlag magyar jövedelmet alapul véve 

a katához képest 515 ezer forinttal fognak több adót fizetni éves szinten. 

Azonban a mellékállásúak jobban járnak. Az eddig a kata hatálya alá tartozó társas vállalkozások a kisvállalkozási adózásban még mindig megtalálhatják az átlag feletti kedvezményt nyújtó adózási lehetőséget Bánki szerint.

A és a Pénzügyminisztérium kalkulátorokkal segíti a döntéshelyzetbe kerülő vállalkozásokat. Az ígéret szerint napokon belül elérhető lesz a Pénzügyminisztérium, és az adóhivatal honlapján az a kalkulátor, amely mindenkit segít abban, hogy megtalálja a legkedvezőbb, legelőnyösebb megoldást – mondta Bánki Erik.