Havonta 10 százalékos drágulás volt az idei első fél évben a magyarországi papíriparban, ahogy a tavalyi év második felében is, valószínűsíthető, hogy most tetőzik az áremelkedés, és a következő hónapokban már jóval szerényebb lesz a drágulás üteme – mondta a VG-nek Orgován Katalin, a Pátria Nyomda Zrt. vezérigazgatója. Összességében viszonylag jó fél évet zárt az ágazat, a nyomdai termékek iránti kereslet az áremelkedés ellenére sem csökkent, meglátása szerint a jelenlegi inflációs környezetben mindenki elfogadóbb a drágulásokkal szemben.

Drága lesz a beiskolázás

A gyermeket nevelő családok drága iskolakezdéssel számolhatnak, 

a füzeteket és egyéb papíripari termékeket 40-50 százalékkal drágábban tudják majd megvásárolni, mint az év elején, és a nem papír jellegű irodaszerek esetében is 30 százalékos áremelkedéssel lehet számolni. 

Ennek oka, hogy főként importtermékek tartoznak a kategóriába, amelyeket az árfolyamváltozás és a szállítási költségek emelkedése is érint.

A szakember elmondása szerint csökkentek az alapanyag-ellátási problémák a piacon, valamennyivel rövidültek a szállítási határidők is. Az ofszetpapír  (mázolatlan, könyvekhez, használati utasításokhoz használt papír) ára nőtt legjobban az elmúlt időszakban, és a kereslet is emelkedett iránta, míg a műnyomó (magazinokhoz, marketingkiadványokhoz használt) papír iránt némiképp visszaesett a kereslet, így némi árkorrekció is tapasztalható.

20200806 KaposvárUnikornisos táska, focis tolltartó és szőrmés tornazsák. Ezek az idei slágertermékek a somogyi papír-írószer boltokban. A legtöbben augusztus elején elkezdik megvásárolni a tanszerekeket az iskolakezdésre. Idén átlagosan öt-tíz százalékkal kell többet fizetni az íróeszközökért.Fotó: Lang Róbert lrSomogyi Hírlap
Fotó: Lang Róbert

A papír drágulása mögött több ok húzódik, egyrészt a járvány alatt ugrásszerűen megnőtt az online rendelések száma, s ezzel együtt a csomagolóanyagok iránt is óriási lett a kereslet. Továbbá egyre több országban száműzik az egyszer használatos műanyagokat, amelyeket sok esetben papírtermékekkel váltanak ki. Ezenfelül nőttek a kínai szállítási költségek, ezért kevesebb érkezik onnan, ami bizonyos termékek esetében átmeneti hiányt okozott, és az onnan érkező import kiesését európai beszállítóktól kellett pótolni. Az orosz–ukrán konfliktus csak tovább rontotta a helyzetet, ugyanis Ukrajnából több segédanyag, cellulóz és fa is érkezett az ágazatba. Mivel a papír és annak alapanyaga importtermék, a forint-euró árfolyam is elkerülhetetlenül érinti a szektort, és mivel a nyomdaipar erősen energiaigényes, az energiaárak is közrejátszanak a drágulásban.

A Pátria Nyomda működése stabil, jó a likviditása, és megvan a szükséges nyereségtartalom, még ha szerény is, és egyelőre úgy tűnik, nagyjából ez elmondható a magyarországi nyomdaiparra is, nincs nagy átrendeződés, viszonylag stabil a piac

– emelte ki Orgován Katalin. A béremelések és a munkaerőhiány a legnagyobb probléma most az ágazatban – mondta –, sokan elhagyják a pályát.

A szakember szerint az év második felében még lesz drágulás a nyomdaiparban, de elsősorban nem a cellulóz vagy a papír miatt, hanem az energiaár- és az árfolyamváltozás miatt. Az ofszetpapírok és a kartonok iránt továbbra is nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és az inflációval együtt a nyomdaipari termékek ára is nő, még ha szerényebb ütemben is, mint az első fél évben.