A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az EU-Solar Kereskedelmi és Szolgáltató Nyrt.-nél, amiért megtévesztően ígérheti a lakossági napele-pályázatok költségmentes előkészítését, illetve kifogásolhatóan hirdetheti a pályázat keretében általa telepített rendszerek költségmentességét –írta közleményében a nemzeti versenyhatóság. 

Workers installing solar panels on roof framework of new home, Netherlands (Photo by Mischa Keijser / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP)
Fotó: Mischa Keijser / AFP

A napelemek telepítésével foglalkozó vállalkozás valószínűleg tisztességtelenül hirdeti szolgáltatásait a fogyasztók felé. A cég a GVH szerint megtévesztően állíthatja, hogy a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű állami pályázatok előkészítését költségmentesen végzi, miközben a versenyhatóság gyanúja szerint a fogyasztók díjat fizetnek ezért, amelynek visszatérítésére később sincs lehetőség. 

A cég emellett szintén megtévesztően utalhat az ingyenességre, az önerő hiányára, illetve a százszázalékos támogatottságra.

Hirdetéseikben például azt közlik: 

  • nincs szükség önerőre vagy évekig tartó hiteltörlesztésre, ugyanis a H.E.T. százszázalékos támogatást nyújt,
  • most ingyen juthat napelemes rendszerhez, ha időben cselekszik.

A fogyasztóknak ugyanis vélhetően nem csupán a pályázat előkészítésével összefüggő díjakat kell maguknak állniuk, hanem ha beruházásuk nem fér bele a támogatási keretbe, akkor önerőt is kell fizetniük – közölte a GVH. 

A napenergia a fenntartható energiatermelés egy fontos eszköze, ezért hatósági figyelmet érdemel, ha a lakosság zöld átállását segíteni hivatott pályázati támogatások felhasználása során torzul a fogyasztók döntéshozatala, különösen a felmerülő költségek vagy díjak megfizetését illetően – mondta Bak László, a GVH elnökhelyettese.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – írta a versenyhatóság.