Az új katatörvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével – állítja Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

Mint írja, a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az adóév kifejezés okozza. A régi katatörvény is említi az adóévre az tv. szerinti átalányadózás fordulatot (Katv. 3.§), ami fő szabály szerint január 1-jétől induló átalányadózást jelent, azonban a régi katatörvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést (Katv. 25.§ (5)).

Az új katatörvény  átalányadózásra való áttéréséről szóló része (új tv. 15.§ (2)) már 2022. augusztus 1-jén hatályba is lép, ám ez lerontja a régi katatörvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022. szeptember 1-jétől választható, csak 2022. január 1-jére visszamenőlegesen, vagy 2023. január 1-jétől.

A 2022. január 1-jére visszamenőleges átalányadózás több jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő kisadózó szótól kezdve a hárommilliós küszöb feletti különadón át egészen addig, hogy egy katásnak egyszerre nyolchavi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie visszamenőleg – olvasható a Ruszin Zsolt által kiadott közleményben.