A Nagycsaládosok Országos Egyesületével is egyeztetett a rezsiszabályok változásáról Németh Szilárd kormánybiztos. Mint ismert: az energia-veszélyhelyzet miatt augusztus elsejétől a rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig biztosított a teljes lakosságnak, aki éves átlagban 2523 kilowattóra áramnál és 1729 köbméter gáznál többet fogyaszt, akkor az efeletti részre már piaci árat fizet. 

Az átlagok meghúzása miatt sok észrevétel érkezett, erről beszélt csütörtök este a Hír TV adásában Németh Szilárd, aki a műsorban kiemelte: a gáz esetén a háromgyermekes családok 600 köbméternyi kedvezményt kapnak, amely a további gyermekek számával 300-300 köbméterrel is nőhet. Ennek ellenére úgy látja a kormánybiztos, hogy szükség lesz enyhítésekre és kompenzációkra, amelyeken még dolgozniuk kell. 

Van olyan háztartás, ahol csak villanyt használnak, gázt nem. Sok mindenben gondolkodunk (...), egész éjszaka ömlöttek az e-mailek és a Facebook-hozzászólások. Ezeket a problémákat mind-mind asztalra hozzuk, és nagyon komolyan foglalkozunk velük, mindenkin segíteni szeretnénk

– mondta Németh Szilárd, aki hozzátette: dolgozik azon, hogy legyen valamilyen enyhítés vagy kompenzáció.  

Hogy ez pontosan mit jelent, azaz az átlagok meghúzása változhat háztartásonként, vagy pedig más kedvezmények szerepelnek az asztalon, az nem derült ki a beszélgetésből. 

Németh Szilárd elmondta: a mostani helyzet a háború végéig maradhat fenn, vagyis ha eljön a béke, visszatérhet a régi, teljes rezsicsökkentés. 

Megindokolta Orbán Viktor, hogy miért kellett a rezsicsökkentést és a katát átalakítani

A kormányfő a Kossuth rádióban azt mondta, hogy most mindenért meg kell harcolni, amit eddig természetesnek vettünk.