Miközben számos újságcikk, így a VG is foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy vajon miként alakulhat a augusztustól azoknál, akik többet fogyasztanak az átlagos háztartások felhasználási szintjénél, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy 

a rezsicsökkentés a meghatározott toleranciasávig továbbra is jelentős megtakarítást jelent minden fogyasztó számára.

Tegnap a kormányinfón elhangzott, hogy az átlagfogyasztó a rezsivédelem mellett jelenleg 7750 forintot fizet áramért havonta. Amennyiben nem lenne a kedvezményes ár, akkor 50 833 forint lenne a villanyszámla. Ugyanez a gáznál 15 833 forint, ami rezsicsökkentés nélkül 131 441 forintba kerülne. Vagyis ezt alapul véve minden egyes hónapban több mint 43 ezer forintot hagy a jövőben is a háztartásoknál a kormány a villamosenergia terén, ami egy évre vetítve a félmillió forintot is meghaladja.

Fotó: Frank Yvette

A gáznál még látványosabb a megtakarítás: itt átlagosan havonta 115 ezer forint az árelőny, egy évre vetítve tehát  közel 1,4 millió forint.

A kettőt összeadva azt kapjuk, hogy összességében havonta 158 ezer forint plusz marad a háztartásoknál ahhoz képest, ha a kormány kivezetné a rezsicsökkentés intézményét és piaci árszabást alkalmazna. Ez egy év alatt mintegy 1,9 millió forint.

Ez az összeg minden fogyasztási helynél megmarad, ott is, ahol egyébként a tegnap bejelentett havi 210 kilowattórás, illetve 144 köbméteres limiten felül is történik energiafelhasználás. Fontos, hogy a legalább háromgyermekes családok esetében még plusz 600 köbméternyi, rezsicsökkentett többletfogyasztást biztosít az állam. 

A villany esetében 5,6 millió, a gáznál 3,5 millió fogyasztót tartanak nyilván Magyarországon.