A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta a szervezet elnöke a VG-nek a kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvénymódosítást, amit ma délben nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. „Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”. 

Lapunk kérdésére kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna holnapig,

 amikor a parlament kivételes sürgősségi eljárás keretében tárgyalja az előterjesztést, majd szavaz is róla. „Kedden ilyenkor ez már jogszabály” - fogalmazott.

Nem vész el, csak átterelődik

Az MKIK kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken. A magyar találékony, lesznek ötletek és tippek, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét. „A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

Parragh László emlékeztetett rá, hogy a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés. 

Nem csalás történt, hiszen egy kiskapu kihasználásáról van szó. Aki ezzel élt, logikusan tette. Csakhogy eközben a munkavállalók 85 százaléka teljeskörűen adózott. „Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer” - emelte ki.

Véleménykülönbség

Ennek a folyamatnak a felszámolásában tehát egyetért az MKIK a kabinettel, abban ugyanakkor már volt vita közöttük, hogy az új szabályozás mikortól lépjen hatályba. A tervezet szerint szeptembertől él az új kata törvény, 

az MKIK viszont a jövő januári start mellett érvelt. 

„Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez”. Ősz elejére a szükséges adminisztráció minden további nélkül elvégezhető, a könyvelők egy perc alatt ennek eleget tudnak tenni különösebb költségvonzat nélkül. Az már más kérdés, hogy annak, aki a bevételeit az idén katás adózás mellett tervezte, annak most újra elő kell vennie a kockás papírt.