2022 első negyedévében az teljes lakóingatlan-piacát áremelkedés jellemezte. A 2015-ös bázishoz viszonyított lakásárindex uniós átlagban megközelítette a 145 százalékot, a legalacsonyabb értéket Cipruson (104 százalék), a legmagasabbat ismét Magyarországon (234 százalék) regisztrálták. 2021 első negyedévéhez képest Hollandiához és Litvániához hasonlóan hazánkban is 19 százalékkal emelkedett a lakásárindex, míg Csehországban a növekedés mértéke elérte a 25 százalékot.

OTP ingatlanpont bankfiók
munkaerő munkatárs állás
Fotó: Kallus György / VG

A KSH-hoz eddig beérkezett tranzakciók alapján 2022 első negyedévében a lakáseladások száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest hasonló feldolgozottság mellett nem bővült tovább, a használt lakások és az új építésűek árváltozása továbbra is együtt mozgott. 2021 első három hónapjában összevetve a használt ingatlanok országos átlagára 20 százalékkal, az új lakásoké 19 százalékkal emelkedett. Míg a 2015-ös bázisévhez viszonyítva a használt és új lakások összevont nominális árindexe bőven megkétszereződött (234 százalék), addig a reálértéken számított változás 185 százalék volt.

A 2022 első negyedévében megvalósult 570 újlakás-adásvétel alapján Budapesten az új építések átlagos négyzetméterára átlépte az egymillió forintos szintet, a legdrágább megyeszékhelyeken (Debrecen, Székesfehérvár és Győr) 700–750 ezer között alakult, a Balaton melletti településeken pedig 900 ezer fölé nőtt. Az első negyedévben a vidéki városok és megyeszékhelyek adták az újlakás-piaci forgalom kétharmadát, azonban a legtöbb új lakást továbbra is Budapesten értékesítették.

A használt lakások piacán az év első három hónapjában az adásvételek mintegy kétharmadát a községekben és kisebb városokban bonyolították le, Budapest részesedése a 2021-ben elindult fellendülés ellenére sem érte el a teljes használtlakás-piaci forgalom 20 százalékát. 2022 első negyedévében a használt lakások országos átlagára 362 ezer forint volt négyzetméterenként. Településtípus szerint vizsgálva Budapesten az országos átlag több mint duplája (766 ezer forint), a megyeszékhelyeken 435 ezer, a kisebb városokban 256 ezer, a községekben 111 ezer forint volt az átlagár. 

Az eddig feldolgozott adatok alapján az első negyedév legdrágább megyeszékhelye Veszprém volt, ahol 601 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára.

Akik Győrben, Székesfehérváron vagy Debrecenben kerestek használt lakást, azok 540–570 ezer forint közötti átlagokkal találkozhattak, míg a legolcsóbb megyeszékhely 178 ezer forinttal Salgótarján volt.

Az MNB árindexe szerint az idei első negyedévben az előző három hónap óta a fővárosi éves árdinamika 12,1 százalékról 16,1 százalékra gyorsult, a községekben 23,2 százalékról 14 százalékra mérséklődött, a vidéki városokban pedig 24,8 százalékkal nagyjából változatlan maradt. Éves összehasonlításban Közép-Magyarország kivételével, ahol az alacsony feldolgozottság miatt nem elérhető az árindex, minden régió városaiban jelentősen, 20 százalék feletti mértékben nőttek a lakásárak 2022 első három hónapjában. A legnagyobb áremelkedést a Közép- és Dél-Dunántúlon (27,9 és 27,6 százalék), a legalacsonyabb, 20,5 százalékos értékű változást Észak-Magyarország városaiban regisztrálták.

Dübörög a vidéki lakáspiac, a nagyobb városokban már pesti árakkal lehet találkozni

Egy év alatt csaknem 30 százalékkal drágultak a téglalakások a megyei jogú városokban.