A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorai kimagasló értékeket rögzítettek az ipari teljesítményben, a foglalkoztatottak számában és az átlagkereset növekedésében – mutatott rá Palkovics László technológiai és ipari miniszter a KSH elnökségével folytatott szerdai egyeztetést követően a Technológiai és Ipari Minisztérium Facebook-oldalán közzétett tájékoztatás szerint.

Gyula, 2022. július 28.
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az Airbus új gyulai gyárának átadásán 2022. július 28-án. A mintegy 2,2 milliárd forintból létrejött, 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titániumból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő. A gyulai lesz ezen alkatrészek esetében a teljes Airbus-család egyedüli ellátási pontja.
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az együttműködési lehetőségekről tartott megbeszélésen elhangzott, hogy 

a magyar második negyedéves, 6,5 százalékos bővülése nagymértékben az iparnak, azon belül pedig elsősorban az élelmiszeriparnak és a villamos berendezések gyártásának köszönhető

 – írták.

Csökkent a veszélye a mai GDP-adat után

Meglepetésként értékeli Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője a 6,5 százalékos növekedési adatot. A gazdaság ugyan lassul, de talán elkerülhetjük a recessziót.

Palkovics László kifejtette, hogy a kormány a korábban megkezdett iparpolitikai és technológiai fordulat folytatására vállalkozott. Az elmúlt években elvégzett munka nyomán az ipar és a is kiheverte a járvány hatásait. A hazai ipar a háborús helyzet ellenére rekordszinten teljesít, a high-tech gyártás és a kivitel részaránya az európai élmezőnybe tartozik.

Magyarország jelenlegi foglalkoztatási helyzete a rendszerváltás óta a legkedvezőbb mutatókkal jellemezhető. 

A foglalkoztatottak száma tartósan 4,7 millió körül alakul,

 és rekordot jelent az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók 4,5 milliós létszáma is. A munkanélküliségi ráta 2010-hez képest a harmadára csökkent, álláskeresőből az elmúlt hónapokban kevesebbet tartottak nyilván, mint korábban bármikor. A foglalkoztatási ráta az előző évtized eleji 56 százalékról 74 fölé nőtt – ismertette a miniszter, hozzátéve: 

több mint kilenc éve töretlenül nőnek a reálkeresetek, 

részben a 200 ezer forintra emelésével az idén kimagasló mértékben nőtt az átlagfizetés.

A tárcavezető szerint a magyar emberekkel közösen kivívott eredmények a már bizonyított reakcióképességre építve védhetők meg az újabb válsághelyzetekben is.

„A kormány legfontosabb feladatai közé sorolja a munkahelyek megőrzését és újak létesítését. Központi iparstratégiai cél, hogy Közép-Európában élen járjunk a magas hozzáadott értékű, tiszta technológiák kifejlesztésében és alkalmazásában” – idézte a közlemény Palkovics Lászlót, aki szerint a hazai gazdaság középtávon jelentősen profitálhat a többi között a védelmi ipari és az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó fejlesztésekből is.