A növekedés lassulása várható volt az egy évvel ezelőtti járvány utáni fokozatos újranyitás által okozott magasabb bázis, valamint a háború, a megugró és a nyomában járó kamatemelések negatív hatásai miatt, a bővülése azonban mindezek ellenőre is erős volt – kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli adatközlését Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

A KSH gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke 2022 második negyedévében 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal emelkedett.

A szakember rögtön jelezte, hogy a vártnál nagyobb növekedésnek köszönhetően nem kizárt, hogy kissé felfelé módosítják az idei évi 5,7 százalékos növekedési prognózisukat.

Az elemző szerint a robusztus növekedésnek köszönhetően a hazai GDP emelkedése az EU élén maradhatott, amivel idén érdemben folytatódhat a felzárkózás. Ugyanakkor jelezte:

a következő negyedévekben már érdemi lassulást várunk, részben bázishatások, részben a háború negatív hatásai miatt.

Negyedéves alapon szintén jócskán mérséklődhet a növekedés. „Alapesetben nem számítunk technikai recesszióra, azonban az sem zárható ki teljesen” – fogalmazott Suppan Gergely. A növekedésre kockázatot jelentenek a beszállítói nehézségek, az ukrajnai háború és a szankciók miatt esetlegesen megszakadó beszállítói láncok, az alapanyag- és a nyersanyaghiány, a költségek meredek növekedése és a hitelkamatok emelkedése, valamint leginkább az elszálló infláció miatt fogyatkozó vásárlóerő és a csökkenő reálbérek a főbb exportpiacainkon, ami visszafoghatja a külső keresletet. Szintén kockázat lehet az árkorlátozások esetleges fokozatos megszüntetése. A legnagyobb csapás az orosz olaj- és gázszállítások leállása lenne, de átmeneti megszakadások ellenére erre a hazai importban még nem került sor – mondta a Magyar Bankholding elemzője.

Fotó: Havran Zoltán

Értékelte az adatokat a pénzügyminiszter is

A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére növelte teljesítményét, az uniós rangsorban előkelő helyen szerepel

– kommentálta a második negyedéves statisztikai adatokat a Facebook-oldalán Varga Mihály szerdán. Videóüzenetében a pénzügyminiszter az adatokat kedvezőnek nevezte. A pénzügyminiszter kiemelte: a növekedéshez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül minden ágazat hozzájárult, jól teljesített az ipar, a a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció. A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekordalacsony, a 3 százalékot közelíti – tette hozzá.

Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot

– jegyezte meg végül a videóüzenetben.