Januártól július végéig megközelítőleg 50 százalékos csapadékhiány halmozódott fel Magyarországon, és a nagy folyóink vízgyűjtő területein is jóval kevesebb eső esett az átlagosnál.

A korábban betározott és visszatartott vízmennyiséggel az ivóvízellátás és a szerződött mezőgazdasági vízigények kielégítése is biztosítva van.

A vízügy szakemberei elkészítették a Magyarország területére és a nagy folyóink vízgyűjtőire hullott héthavi csapadék összesítését, ennek alapján az év első felében az átlagosnál 45 százalékkal kevesebb eső esett, vagyis az ilyenkor jellemző csapadék mintegy fele hiányzik.

Keszthely, 2022. augusztus 5.
Fürdőzők a Balatonban a keszthelyi városi strandon 2022. augusztus 5-én.
Fotó: Varga György / MTI

A legkisebb héthavi összmennyiség Szolnok-Szandaszőlősön hullott, mindössze 98 milliméter, a legtöbb 406 milliméter volt, Szentgotthárd-Farkasfán.

Az országos területi átlagérték 188 milliméter, 154 milliméterrel kevesebb az ilyenkor jellemzőnél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint ez a periódus 1901 óta a legszárazabb hét hónap volt Magyarországon.

Az átlagosnál jóval kevesebb csapadék hullott a Duna és a Tisza vízgyűjtőjében is a januárjától július végéig terjedő időszakban.

A Duna-vízgyűjtőjében az éghajlati átlaghoz képest 25 százalékos, míg a Tiszáéban 31 százalékos csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79–89 százaléka hiányzott. A vízgyűjtőkben már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, az idei esztendő első hét hónapja pedig csak tovább növelte ezt a hiányt.

Az aszályhelyzet, a tavak, folyók rendkívül alacsony vízállása, valamint a megnövekedett öntözési igények miatt folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett vízügyi tevékenységet.

Rendkívüli intézkedésekkel támogatják az aszály károsultjait

A soha nem látott mértékű aszály miatt hitelmoratóriummal és több más intézkedéssel támogatja a kormány a gazdálkodókat.

Az országban a 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén jelenleg is érvényben van vízhiány elleni készültség. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt körzetben másod-, míg 23-ban harmadfokú (vagyis a legmagasabb) a védekezési készültség.

Az öntözési menetrendek jóvoltából vízkorlátozásra sehol sincs szükség. Ugyanakkor rendkívüli – vagyis az öntözési igény elején nem jelzett – vízigények lekötésére csak korlátozott mértékben van lehetőség, és csak ott, ahol van szabad vízkészlet.

A Balaton átlagvízállása augusztus 9-én reggel 78 centiméter volt. A következő egy hétben folytatódik a vízszint lassú csökkenése. A legfrissebb előrejelzések szerint az üdülési idény végére (szeptember 1.) a tó átlagvízállása 70–75 centiméter között várható. A Balaton vízminőségét továbbra is heti egy alkalommal öt ponton – a tó közepén négy helyen és a Zala-torkolatnál egy helyszínen – vett mintákból vizsgálják.

Gárdony, 2022. július 27.
A tartós hőség és az idei évben hullott kevés csapadék miatt rendkívül alacsony vízszintre apadt Velencei tó, Gárdony térségében.
Fotó: Faludi Imre / MTI

A Velencei-tó kedd reggeli vízállása 58 centiméter volt. A tó alacsony vízszintje miatt alapvető fontosságú a halak számára az oxigénellátás biztosítása, ezért elővigyázatosságból a vízügy munkatársai több ponton is levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és mindennap a kritikus hajnali időszaktól (4-5 órától) délelőtt 10-ig továbbra is üzemeltetik őket, hogy biztosan elkerülhető legyen az oxigénhiány kialakulása.

A területileg illetékes vízügyi igazgatóság augusztus 8-i mérései szerint a Velencei-tó vízminősége, az oldott oxigén koncentrációja, illetve az algaösszetétel és -mennyiség megfelelő a vízi ökoszisztéma fenntarthatósága szempontjából.

Újabb veszély leselkedik Európára

A német gyárak és szénerőművek mellett még Franciaországban is le kellett állítani az atomerőműveket a súlyos vízhiány miatt.