Május vége óta csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autókba lehet hatósági áron tankolni itthon, azaz a külföldieknek immár lassan két és fél hónapja piaci áron mérik az üzemanyagot a magyar benzinkutakon. Bár az interneten már a változás első napjaiban elterjedtek olyan hírek, melyek szerint sokan trükköznek a rendszámokkal, 

a VG által kikért adatok szerint, vagy csak nagyon kevesen tettek így a híresztelésekkel ellentétben, vagy pedig csak nagyon kevesen buktak le.  

Jó hírt kaptak a nem hatósági áron tankolók

Péntektől csökken a benzin ára. Az ársapkás 480 forint nem változik.

Az egyikük egy osztrák kisteherautó sofőrje volt, aki július végén bukott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akkori közleménye szerint. Az illető rendszámcserével tankolt , azaz az osztrák rendszámot magyarra cserélte, ezeket mind megtalálták a kocsiban, ahogy egy hatósági áras tankolási bizonylatot is. Mindez akkor derült ki, amikor Hegyeshalmonál ellenőrizték. A jogosulatlan tankolást a sofőr el is ismerte, a egyedi azonosítójellel visszaélés gyanúja miatt értesítette a rendőrséget.

Fotó: Nagy Zoltán

Az eset után megkérdeztük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal médiaosztályát, hogy hány ilyen esetről tudnak. Válaszukban azt írták: 

Az említett hír egyedi eset volt, korábban a NAV nem tapasztalt olyat, hogy valaki rendszámcserével próbált volna meg hatósági áras üzemanyagot vásárolni.

„A NAV nem vezetett be eljárást, bírságot nem szabott ki a hivatal járőrei az ellenőrzés után átadták az ügyet a hatáskörrel rendelkező rendőrségnek, egyedi azonosító jellel visszaélés bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt” – közölte a hivatal a VG-vel.  

A rendőrség ugyanakkor már jóval több ilyenről tud, ugyanis elsősorban hozzájuk futnak be a hasonló bejelentések. 

Az ORFK a lapunknak küldött válasza szerint május 27. óta kilenc ilyen eset jutott a hatóság tudomására, az üzemanyagtöltő állomásokról pedig három bejelentés érkezett.  

„A bejelentések alapján nyolc büntetőeljárás és kettő tulajdon elleni szabálysértés elrendelésére került sor. A nyomozásokat közokirat-hamisítás, illetve egyedi azonosító jellel visszaélés elkövetése miatt indították. Az eljárások közül egy bíróság elé állítással, három vádemelési javaslattal fejeződött be. A büntetőeljárást egy esetben megszüntették, mivel nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése” – írta a VG-nek az ORFK. Hozzátették: jelenleg három büntetőeljárás és két szabálysértési eljárás van folyamatban.