Magyarország nem tud elég cukrot előállítani, az importnak pedig nem kedvez a nemzetközi helyzet

– mondta a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökhelyettese az InfoRádiónak.

Dorogi Árpád hozzátette, hogy az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették a gazdák vetésterületet. 

Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek nálunk cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron. A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály, így az idén nem is számíthatunk jó cukorrépatermésre. 

Various,Types,Of,Sugar,,Brown,Sugar,And,White
Fotó: Shutterstock

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, ebből hatvanezret tudnak a magyar termelők biztosítani. A többit importból kell pótolni, ami viszont szintén elég nehéz mostanság. Egész Európában, de Európán kívül is csökkent a kínálat, a szállítási költségek pedig növekedtek, ami mind ahhoz vezet, hogy egyre drágább és kevesebb lesz a cukor. A helyzetet itthon a hatósági árazás is rontja, mert a cukrot forgalmazó kereskedők csak beszerzési ár alatt értékesíthetnek.

„Hogy ez mikor fog megváltozni, arra nem tudom a válasz”

– mondta Dorogi Árpád.