Enyhítéseket vezetett be az agrártárca a kalászos vetőmagok minősítésénél a rendkívüli aszályhelyzet következtében kialakult alacsonyabb termésátlagok és gyengébb minőség miatt. A vetőmaghiány elkerülését célzó intézkedésre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács javaslatára került sor – közölte a szakmai szervezet.

A kalászos gabonák termése történelmi mélységekbe zuhant az ősz óta tartó folyamatos csapadékhiány és a rekordokat döntő hőség miatt az Alföldön és a Tiszántúlon. A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak– tájékoztatott Polgár Gábor, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Az aszály miatt ráadásul nemcsak az alacsonyabb termésátlaggal kell számolniuk a vetőmag-előállítóknak, hanem a korábbi évekhez képest rosszabb minőséggel is, ugyanis a betakarított termés magméret tekintetében messze elmaradt a minőségi követelményektől. Emiatt a vetőmagok csak igen nagy tisztítási veszteséggel lettek volna feldolgozhatók, ami sok esetben ellehetetlenítette volna a termés vetőmagként való értékesítését.

2021.06.29. Szeged Megkezdődött az őszi búza aratása, illusztráció Fotó: Török János TJ Délmagyarország
Fotó: Török János / Délmagyarország

A szakmaközi szervezet ezért azt kérte Agrárminisztériumtól, hogy a rendkívüli időjárási körülményekre tekintettel adjanak felmentést a kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó áthullási rosta követelményei alól. A javaslatot az agrártárca elfogadta. 

A július utolsó napjaiban életbe lépett rendeletmódosítás szerint nem kell alkalmazni a rostaméret- és a hozzá kapcsolódó áthullási követelményeket a 2022-ben betakarított kalászos vetőmagok minősítésénél.
Az engedmények nem jelentik azt, hogy a termelők gyengébb vagy rosszabb minőségű vetőmagot kapnak – szögezte le Polgár Gábor. 

Miután a kisebb magvak is felhasználhatóvá válnak, a rendelkezésre álló vetőmag nagyobb vetésterületre lesz elegendő.