A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a nagylaki határátkelőhelyen ellenőriztek egy román járművet a közelmúltban, amely a fuvarlevele szerint 772 kilogramm élő kecskerákot szállított Olaszországba. A védett állatok természetvédelmi értéke meghaladta a 842 millió forintot. A furgon átvizsgálásakor a pénzügyőrök a jármű rakterében lévő 181 hőszigetelt ládában mintegy 17 ezer élő kecskerákot találtak. 

Fotó: / NAV

Az előzetes szakértői vélemény szerint az állatok Magyarországon védettek, eszmei értékük egyedenként 50 ezer forint. Szállításuk engedélyköteles, de mivel a sofőrnek nem volt ilyen okmánya, a pénzügyőrök természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Az állatokat a NAV és a rendőrség átadta a Szegedi Vadasparknak.

A NAV kiemelt figyelmet fordít az állat- és növényvédelemre, amit az Állatvédelmi kódex aláírásával is tanúsított 2022 márciusában. Fontos küldetése, hogy megakadályozza a nemzetközileg védett fajok egyedeinek csempészését, és fellépjen a szaporítók és az illegális állatkereskedelem ellen. Intézkedéseik az állatok védelmét, jólétét szolgálják. Tavaly a pénzügyőrök számos védett állatot foglaltak le, köztük több mint 4 ezer kecskerákot. Idén például húsznál is több, különféle fajtájú kutyakölyök mentésében vettek részt.