Szeptember végétől Karikó Katalin már nem dolgozik a BioNTechnél – vette észre a Blikk. A világhírű magyar biokémikus a Nők lapjának adott interjút, amelyben beszélt legújabb terveiről:

új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre.

A beszélgetés során elmondta, hogy szerinte Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgosak, szorgalmasak, vagyis nem csak mi hisszük, hogy a magyar tudomány világhírű – bár Karikó Katalin szerint egy kis összefogással még többre jutnánk.

Karikó Katalin  20220630 Budapes
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

 

 „Ha összefognánk és segítenénk egymást, még többre jutnánk. Amennyiben sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ. Csak sokan az eredményeiket nem akarják másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget. 

 

Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmann-nal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket. Biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam” – mondta.

Szóba kerül az is, hogy professzor már-már kulturális ikonnak is nevezhető, hiszen az arcképe tavaly egy budapesti tűzfalra is felkerült a Krisztina körút 30. alatt. A kutató látta is a művet, és mint mondta, nagyon meghatódott annak kapcsán. „Remélem, jó hatással van a fiatalokra, inspirálja őket a szorgalmas tanulásra és a kitartásra” – tette hozzá.