Az állami erdőkben felelős gazdálkodást végeznek az erdészeti szakembereink. Magyarország zöldtőkéjét nem veszélyeztetjük, hanem megvédjük – mutatott rá Nagy István agrárminiszter. Kifejtette, az elhúzódó orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt alakult ki Európában. A magyar családok biztonságos energiaellátása érdekében meg kellett teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. Ezért könnyítettek a fakitermelési szabályokon – tette hozzá.

Forest,Trees.,Nature,Green,Wood,Sunlight,Backgrounds
Fotó: Shutterstock

Nagy István kiemelte, a baloldali álhírekkel szemben az állami erdőkben továbbra is tilos természetvédelmi vagy Natura 2000 területen az őshonos erdők tarvágása. A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet szabályai kizárólag a időszakában érvényesek, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31-e után nem alkalmazhatók az állami erdőkben. A megnövekedett tűzifaigény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható. A könnyített szabályok pedig csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022. évre vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifakeresleti igény nem elégíthető ki – fűzte hozzá.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar erdőgazdálkodás száz év alatt 11-ről 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területének arányát. 

Ez a változó történelmi korszakokat átívelő eredmény nem valósulhatott volna meg a magyar erdészek erdők és természeti értékek iránti elkötelezettsége, felelősségvállalása és szakmai felkészültsége nélkül. Emellett az élőfakészlet minden évben nő, 2010 óta 45 millió köbméterrel gyarapodott, ezért mára meghaladja a 400 millió köbmétert. Az elmúlt időszakban 44 ezer hektár új erdő telepítésére adtak támogatást, ebből 27 ezer már megvalósult. A Vidékfejlesztési Programban több mint 160 milliárd forintot kitevő erdészeti támogatást hagyott jóvá az agrártárca, és ugyancsak ennek a kezdeményezésnek a keretein belül mintegy 60 milliárdot fordítanak a meglévő erdeink minőségének javítására. Továbbá a Településfásítási Programnak köszönhetően 1350 településen 36 ezer sorfát ültettek el a helyi közösségek – sorolta az eredményeket az agrártárca vezetője.