A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken – szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken – eltöltött éjszakák száma 2022. júniusban 18 százalékkal nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint három és félszeresére emelkedett.

20220524 DebrecenApartments Hotel megnyitó a Párizsi Udvarban.Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

2022. júniusban az előző év azonos hónapjához képest

a belföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 18 százalékkal növekedett.

A vendégek száma 681 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió 602 ezer volt. Az éjszakák 62 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15 százalékkal emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 8,4, illetve 26 százalékkal nőtt a tavaly júniusihoz képest.

A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak,

ahol a belföldivendég-éjszakák 33, illetve 15 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma közel négyszeresére, a vendégéjszakáké több mint három és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 359 ezer vendég összesen 994 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 74 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint három és félszeres bővülés történt 2021 júniusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, a külföldivendég-éjszakák 51 százalékát itt regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint másfélszeresére, 43 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, összességében hárommilliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

2022. júniusában 2844 kereskedelmi szálláshely, köztük 945 szálloda és 1183 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 62 százalékát belföldi vendégek töltötték el.