BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állammal közösen megveszi a Vodafone Magyarországot a 4iG

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51, a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezhet. A tranzakció értéke 715 milliárd forint, a március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

Előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a 4iG Nyrt., a magyar állam képviseletében a Corvinus Zrt., valamint a Vodafone Europe BV a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának adásvételéről – jelentette be a tőzsdei társaság. 

Budapest 2020.09.10.Vodafone üzletfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A tranzakció értéke (enterprise value) 715 milliárd forint, amely a társaság március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA 7,7-szeresét teszi ki.

A 4iG távközlési és IT-portfóliója a Vodafone Magyarországgal kiegészülve jelentős lépés egy nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalatcsoport létrehozásában. 

A tervezett akvizícióval a 4iG Nyrt. 51, a magyar állam 49 százalékos tulajdont szerezhet a második legnagyobb hazai távközlési vállalatban.

A tranzakció a Vodafone Magyarország átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően 2022 végéig zárulhat.

 

A Vodafone Magyarország felvásárlása alapjaiban rendezheti át a hazai távközlési piacot. A vezetékes hang- és internet-, valamint az előfizetéses televíziós és digitális földfelszíni sugárzás mellett a 4iG a tranzakció zárását követően, a mobiltávközlés területén is tekintélyes szereplő lehet. 

 

A magyar állammal közös akvizíciójával az infokommunikációs vállalatcsoport az iparág minden szegmensében felgyorsíthatja az integrációs folyamatait, a legkorszerűbb innovatív megoldásoknak és technológiáknak köszönhetően pedig meghatározó szerepe lehet a hazai gazdaság digitális transzformációjában. A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben. További jelentős részvényesi értékteremtést biztosíthat a társaságok vezetékes és mobil infrastruktúrájának konszolidációja az üzemeltetési és fenntartási költségek, valamint a fejlesztésekből és beruházásokból származó megtakarításoknak köszönhetően. 

Az együttes bevétel, költség és beruházási megtakarításokból származó szinergiák nettó jelenértéke a becslések szerint meghaladhatja a 150 milliárd forintot.

 

A Vodafone Magyarország megvásárlása az elmúlt harminc év legjelentősebb hazai távközlési tranzakciója lehet, hasonló léptékű, mint a rendszerváltást követően a Matáv privatizációja volt. Az akvizícióval egy döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport jöhet létre, amely az ország második legnagyobb szolgáltatójává válhat – hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója. – Az akvizíció sikeres lezárását követően vállalatcsoportunk Magyarország egyik legnagyobb digitális infrastruktúrájával rendelkezhet, amely kiemelt szerepének köszönhetően hosszú évtizedekre a hazai távközlés meghatározó szereplőjévé válhat.”

 – tette hozzá Jászai Gellért.

Az előfizetés-részesedés arányában a Vodafone a magyar piac második legnagyobb szereplője: több mint 3,8 millió lakossági és üzleti előfizetőt szolgál ki (mobil 3 millió, vezetékes szolgáltatások 800 ezer), ezáltal több mint ötmillió bevételt biztosító előfizetéssel (revenue generating unit, RGU – 3 millió mobil, 700 ezer tévé, 700 ezer széles sávú internet, 600 ezer vezetékes hang) rendelkezett 2022 júliusában. 

A tervezett akvizícióval létrejövő csoportnak összességében 7,6 millió RGU-ja lehet 2022 végére. A Vodafone Magyarország digitális infrastruktúrája a legfejlettebb szolgáltatók közé emelheti a 4iG Nyrt.-t a hazai vezetékes hang-, internet-, kábeltévé- és mobilszolgáltók között. 

A társaság üzleti megoldásai széles körű digitalizációs szolgáltatásokat biztosítanak a nagyvállalati és kormányzati szféra számára az adathálózati megoldások, a virtuális adatközpontok és az IoT-technológiák területén. A Vodafone Magyarországon elsőként nyújtott 5G-szolgáltatást előfizetőinek, a társaság új generációs mobilszolgáltatása Budapest és a balatoni régió mellett a több száz bázisállomása segítségével országszerte folyamatosan bővül.

A 2020–21-es üzleti évben a Vodafone Magyarország éves árbevétele 278 milliárd forint volt, az EBITDA-ja pedig meghaladta a 93 milliárdot. A vállalat munkavállalóinak létszáma több mint háromezer fő.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.