Júliusban az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz képest – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A belföldi értékesítés árai 52,7, az exportértékesítésé 30,4 százalékkal magasabbak voltak.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A belföldi értékesítés árainak magasabb ütemű növekedését a tetemes drágulást realizáló energiaipar nagyobb részaránya okozta. Emellett az alapanyagárak emelkedése és a forint gyengülése is meghatározó volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 9,1, az exporté 3,9, az ipari termelői árak pedig összességében 5,7 százalékkal nőttek.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 52,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 36,4, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 95 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 69,8, a beruházási javakat gyártókban 17,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 29,8 százalékkal nőttek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 30,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 24,8, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak drasztikus növekedése következtében – 214 százalékos volt a drágulás.