Az iskoláskorúak védelmét tervezi megerősíteni az Elf Bar-jelenséggel szemben az a szövetség, amely a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) kezdeményezésére jött létre a Belügyminisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) vezető képviselőinek részvételével.

Elf Bar disposable vape flavored vaping e-cigarette products are displayed in a convenience store on June 23, 2022 in El Segundo, California. - Vaping company Juul Labs said Thursday it would appeal a decision by the US Food and Drug Administration ordering all its products off the market, a move the agency said was based on safety concerns. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP)
Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

Az SZTFH közleménye kiemeli, az Elf Bar látszólag veszélytelen, nincs kellemetlen illata, trendi, gyerekjátékra emlékeztető színes kiszerelése és a dobozán feltüntetett gyümölcsök azt a benyomást keltik, mintha egészséges dolog lenne.

 

A gyártók leplezetlenül a fiatalokat, nem ritkán a 10–14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel.

 

Az SZTFH éppen ezért tartja fontosnak, hogy a szeptemberi iskolakezdésre egy olyan egységes fellépés jöjjön létre, amely érdemben képes megfékezni az Elf Bar terjedését az iskolák környékén.

Az ülésen a felek megállapodtak arról, hogy a közintézményekben dolgozókat, tanárokat, iskolaőröket felkészítik arra, hogy hatékonyan tudjanak az Elf Bar jelenségéről tájékoztatást nyújtani, vagy fellépni, akkor, ha erre szükség van. A szülők tájékoztatására országos kampányt terveznek a KRÉTA rendszerén keresztül a családszervezetek bevonásával, valamint a közösségi médiaplatformokon. A diákokat pedig az osztályfőnöki órákon és kedvenceik által a korosztályuknál népszerű felületeken figyelmeztetik az Elf Bar veszélyeire.

Egészpályás letámadás az Elf Bar ellen: lefoglalás, bírságolás, felvilágosítás

Számos intézkedéssel küzd a dohányügyi felügyeletet ellátó SZTFH az Elf Bar-jelenség ellen – mondta Biró Marcell, az SZTFH elnöke gazdasági bizottsági meghallgatásán. A tervük az, hogy több ezer iskolában mondják el a gyerekeknek: nagyon veszélyes és káros dohánytermékről van szó.

„Az Elf Bar elleni fellépés közös ügyünk, kudarcra vagyunk ítélve, ha az állam mellett ebben a munkában nem vesznek részt a pedagógusok, a szülők, a családszervezetek és az egészségügyi szakemberek. A közösen létrehozott és minden elhivatott szervezet számára nyitott kerekasztal célja a gyors és hatékony fellépés a gyermekeinket érintő aktuális küzdelemben, valamint a tudásmegosztás és az edukáció összehangolása a későbbi kihívások megelőzésére. Fontos, hogy szövetségben, hatékonyan dolgozzunk és védjük meg az iskoláskorúakat az ilyen veszélyektől” – hangsúlyozta Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke.