A MÁV-Start a mozdonyvezetők felelősségteljes munkájának jelentőségét a javadalmazásukban is kiemelten ismeri el – közölte a társaság annak kapcsán, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete sztrájkkal fenyegetőzik. A közlemény szerint a mozdonyvezetők keresete 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés tovább növelte járandóságukat. Ennek eredményeként a mozdonyvezetők MÁV csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot.

Fotó: Máthé Zoltán

A MÁV kiemelte, hogy mindezeken felül,

júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

A MÁV és a MÁV-Start a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását – áll a közleményben.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének ügyvivő bizottsága korábban közölte, hogy meglátása szerint a munkaügyi kapcsolatok terén a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. nem teljesítette a márciusra meghirdetett jogszerű sztrájk lemondásához kapcsolódó megállapodást. Mint írták, a sztrájk elkerülése érdekében a munkáltató kötelezettséget vállalt 300 ezer forint egyszeri kifizetésére úgy, hogy minden egyéb évközi kifizetés a többi vasutassal azonos módon és mértékben megilleti a mozdonyvezetőket. Meglátásuk szerint a megállapodásban vállalt fizetési kötelezettsége alól a munkáltató úgy kívánt kibújni, hogy ezt összemosta a minden munkavállaló számára biztosított vasutasnapi kifizetéssel.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólította a MÁV vezetését a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésére, és azt javasolta, hogy a megállapodás betartatása érdekében augusztus végi ülésén határozzon a sztrájk időpontjáról.