A globális szinten egyre inkább felpörgő az energiakrízis és az ellátási problémák miatt egyre erősebbek az Egyesült Államokban a recessziós félelmek. 2022-ben eddig több mint 40 ezer informatikustól váltak meg a vállalatok, köztük akár helyben, akár Magyarországról nekik dolgozó szakemberektől.

informatikus
Fotó: Shutterstock

A megszűnése miatt több száz vagy ezer itthonról külföldre bedolgozó szakembernek kell váltania. Ez pedig széles körű lehetőségeket nyithat a magyarországi tech cégek előtt.

Rendkívüli béremelés lehet az inflációs félelmek ellenszere

A tengerentúli történések ugyanis Magyarországon is éreztetik hatásukat. Az amerikai piacra bedolgozó informatikus szakemberek egyre bizonytalanabbnak érzik a munkahelyük biztonságát az Egyesült Államokban történt elbocsátási hullám miatt,

és a magyar munkavállalók is tartanak az infláció hatásaitól.

Az online ingatlanpiaci platformot fejlesztő és működtető Ingatlan.com júliustól rendkívüli évközi fizetésemelést adott valamennyi munkavállalójának – közölte a cég.

A következő 12 hónapban több mint egymilliárd forint összegű jövedelmet biztosítunk munkavállalóinknak, ami 16 százalékkal több, mint az elmúlt évben, és 80 százalékkal több, mint öt évvel ezelőtt

– ismertette Rózsa Katinka, az Ingatlan.com HR-vezetője.

A szakoldal munkavállalóinak létszáma 2019-től 2021-ig 91-ről 120-ra bővült.

A magyarországi munkahelyek is egyre népszerűbbé válhatnak

Rózsa Katinka úgy gondolja, hogy a nemzetközi szinten is jelentkező gazdasági bizonytalanságok ellenére a hazai tech vállalatok nagy lehetőség kapujában állnak.

informatikus
Fotó: Shutterstock

Magyarországon folyamatosan csökkennek a munkáltatói és vállalati adóterhek, az alkalmazottak pedig többféle adókedvezménnyel és támogatással élhetnek.

A munkavállalói lét biztonsága az alvállalkozói státuszhoz képest egyre fontosabb a technológiai szakemberek számára is.

Emiatt a HR-szakember úgy kalkulál, hogy az előttünk álló néhány évben a magyarországi munkahelyek lehetnek az informatikusok kedvencei a szabadúszó életformával szemben.

Magyarország az első tíz közé került a digitális nomádoknak összerakott világranglistán

Bár az Egyesült Államok a lista élén állt 75,9/100-as eredménnyel, nem kínál digitálisnomád-vízumot, így kikerült a top 10 rangsorból, Magyarország viszont felkerült.