Bevásárláskor a világgazdaságot hónapok óta sújtó miatt egyre magasabb árakkal találkozhatunk . A kormány nyáron döntött arról, hogy az közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. Ráadásul a munkába járásra vagy épp a magáncélra használt személygépkocsik tankolása is jelentős terhet róhat a családokra.

rezsi
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Ebben a környezetben sok munkáltató dönthet úgy, hogy segítséget nyújt a munkatársainak. Ugyanakkor a munkáltató életét is megnehezítő költségemelkedések miatt egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül a cégnek ez a segítség.

Extra kifizetések, magasabb értékű kilométer-elszámolás is megjelenik a kínálatban, de ne felejtsük, hogy ezek a legtöbbször jövedelemként adóznak

– figyelmeztet Kardos Zoltánné, az L-Soft Zrt. outsource divíziójának igazgatója.

Napi kiadások

Habár az önsegélyező pénztári szolgáltatások között is megjelenik a közüzemi díjak támogatásának lehetősége, de ez csak egy viszonylag szűk körre, a védendő fogyasztókra vonatkoztatható. A pénztári célzott szolgáltatást többek közt inkább a gyermekekhez kapcsolódó költségek térítésére, lakáshiteltörlesztésre használhatja a munkavállaló kedvező adózással.

A munkaszerződés szerint távmunkában foglalkoztatottak esetén igazolás nélkül adható költségtérítés a munkavállaló számára adómentesen, ezzel is hozzájárulhat a munkaadó az otthoni rezsihez. Az adómentes támogatás mértéke a felek által meghatározott összeg, de havonta legfeljebb az adóév első napján érvényes havi 10 százaléka, ami 2022-ben 20 ezer forint/hó. Ugyanakkor, ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, akkor a maximális havi értéket arányosítani kell a távmunkavégzéssel érintett munkanapokkal.

A juttatás további feltétele az is, hogy a távmunkában dolgozó munkavállaló a személyi jövedelemadóról szóló törvény eddigi lehetőségei alapján nem számol el külön internet- és rezsiköltségeket.

A munkába járás támogatása

A munkavégzési hely településének közigazgatási határán kívülről való munkába járás költségeit többféle kedvező adózású lehetőséggel is támogathatja a munkáltató.

Míg a jegy és a bérlet költségének 86 százalékát köteles téríteni a vállalkozás, akár a teljes összeget is kifizethető adómentesen.

Kilométer-elszámolás esetén speciális esetekben köteles a munkáltató 9 forint/kilométer térítést fizetni, de

minden közigazgatási határon kívülről érkezőnek adómentesen adható 15 forint/kilométer térítés.

Ebben az esetben nem kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló saját gépjárművel érkezett-e, így több munkatárs is utazhat együtt, megosztva a költségeket.

BKV, utazás
Fotó: Róka László / MTI

Népszerű lehet a közösségi autómegosztás adómentes biztosítása. Ilyen szolgáltatás Magyarországon egyelőre csak Budapesten található, a fővárosban három is működik.

A munkáltató biztosíthat egy adott keretet minden munkatársának, akik aztán munkába járáshoz vagy éppen magáncélra (például bevásárlás) is felhasználhatják ezt. Az feltétele, hogy a szolgáltatásról készült számla a munkáltató nevére szóljon.

Amennyiben a munkavállalók számára megfelelő lehet, a munkáltató adómentesen adhat használatba emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű, elektromos motorral segített kerékpárt is.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.