Ma Almatiban ülnek össze a türk államok energiaügyi miniszterei, a tárgyalóasztalnál pedig ott leszünk mi, magyarok is, egyedüliként az Európai Unióból – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Almatiban
Fotó: Borsos Matyas

A tárcavezető megismételte, hogy az Ukrajnában zajló háború és az elhibázott brüsszeli szankciók energiaválságba sodorták Európát, ezt a helyzetet meg kell oldani, amihez új partnerekre, új együttműködésekre van szükség. Kiemelte, a Türk Államok Szervezetében megbecsülés övezi Magyarországot, ráadásul

ennek a szövetségnek olyan államok is a tagjai, amelyeknek jelentős energiaforrásaik vannak, ilyen például Azerbajdzsán vagy Kazahsztán.

Szijjártó Péter az MTI beszámolója alapján azt nyilatkozta szerda reggel, hogy a kazah és az azeri kollégájával külön is tárgyal arról, hogy milyen új, a kaukázusi vagy a közép-ázsiai térségből származó energiaforrások lehetnek közép- vagy hosszú távon számba vehetők az európai, azon belül is a közép-európai energiaellátási biztonság szempontjából. Kiemelte, azok az országok vannak biztonságban, amelyeknek nagy mennyiségű saját energiaforrásuk van.

A tárcavezető Kazahsztánból Thaiföldre utazik egy ENSZ-rendezvényre és kétoldalú tárgyalásokra.