Júliusban látott napvilágot a rezsicsökkentés módosítása, amire szinte azonnal, már a nyár közepén reagált a lakosság: gyorsan felfutott a kereslet az alternatív fűtési megoldások, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőtermékek iránt – derül ki a Praktiker áruházlánc országos elemzéséből. 

Az adatok alapján a lemez- és csempekandallókat, valamint a fűtőanyagokat (nagyrészt fa, kisebb részben szén) keresik a legtöbben. A lemezkandalló-eladások július–szeptemberben ötszörösére nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva, a csempekandallók iránti kereslet pedig a triplájára emelkedett. 

Ezzel egy időben az elektromos fűtési megoldások iránt is jelentős keresletnövekedést regisztrált a barkácsáruház: duplájára, bizonyos termékek esetén háromszorosára emelkedett az olajradiátorok, elektromos konvektorok, infrapanelek, valamint a fűtésre alkalmas splitklímák forgalma. 

Ugyanakkor a téli hónapokra nemcsak az alternatív fűtőeszközök beszerzésével, hanem a lakás energiahatékonyságának növelésével is sokan készülnek a jelek szerint. A 2021-es adatokhoz képest augusztusban és szeptemberben megduplázódott az ajtó- és ablakszigeteléshez használt tömítőszalagok forgalma.