Magyarországon csaknem teljesen megszüntette a nemek közötti bérkülönbségeket a Schneider Electric – derül ki a vállalat pénteki, az egyenlő fizetések nemzetközi napja alkalmából kiadott közleményéből.

A picture taken on June 15, 2021 shows a light board displayed at the plant of Schneider Electric, a group specialised in energy management and automation, in Grenoble. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP) FRANCE-ELECTRICITY-TECHNOLOGYY-SCHNEIDER-ECONOMY
Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Az egyenlő fizetések nemzetközi napját, amely szeptember 18-ra esik, 2019-ben indította útjára az EPIC (Equal Pay International Coalition), abból a célból, hogy felhívja a figyelmet a nemek közti bérszakadék témájára. A vállalat hivatkozik a Világgazdasági Fórum 2021-es Global Gender Gap Report (Nemek közötti szakadékról szóló globális jelentés) című jelentésére, mely szerint 

globálisan átlagosan a nők 37 százalékkal keresnek kevesebbet, mint az ugyanabban a munkakörben dolgozó férfiak.

A Schneider Electric rámutat, hogy bár az Európai Unióban ennél jobb a helyzet, a különbség itt is 13 százalék a legfrissebb adatok szerint, igaz, ez alacsonyabb mint a 2019-ben megfigyelt 14,1 százalék. A francia székhelyű multinacionális vállalat anyaországában ennél rosszabb a helyzet, hiszen ott a szakadék 15,8 százalék, míg Magyarországon 17,2 százalék a különbség mértéke.

Symbol,For,Gender,Equality.,Hand,Turns,A,Cube,And,Changes, Symbol for gender equality. Hand turns a cube and changes a unequal sign to a equal sign between symbols of men and women. Beautiful orange background, copy space. Gender equality concept. Symbol for gender equality. Hand turns a cube and changes a unequal sign to a equal sign between symbols of men and women. Beautiful orange background, copy space. Gender equality concept.
Fotó: Shutterstock

Azonban 

a cég magyarországi leányánál az elmúlt években ezt a szakadékot szinte teljesen sikerült felszámolni, 

így a vállalat mintegy 2000 hazai munkavállalójának bérében azonos pozícióban gyakorlatilag nincs különbség amiatt, hogy valaki nő vagy férfi. Noha a dolgozók 1 százalékánál technikai okokból még nem történt meg a kiegyenlítés, ez az utolsó lépés is hamarosan megtörténik a közlemény szerint.

Ivanov Katalin, a cég országos HR-igazgatója elmondta, hogy a nemek közötti egyenlőséget nem csupán a fizetések terén igyekeznek biztosítani, a tervek között szerepel az is, hogy 2025-ig nagymértékben növeljék a nők arányát mind az újonnan felvett munkatársak, mind a vezetők körében. Ezen törekvések eredményeként 

az idei második negyedév végére a vezetők 27 százaléka volt nő. 

A vállalat a rugalmas munkavégzéssel és a családi okokból történő távolmaradás idejére nyújtott fizetett szabadsággal is igyekszik kiegyenlíteni a nemek közötti különbségeket.