Tovább emelkedtek az árak és országos átlagban már 22,3 millió forintért cseréltek tulajdonost a használt lakóingatlanok 2022. első negyedévében a KSH statisztikái alapján. A főváros-vidék viszonylatában és a régiók között is jelentős eltérések figyelhetőek meg: 

míg a legdrágább budapesti kerületben talán egy minigarzonra sem, addig a legolcsóbb megyeszékhelyen egy több mint 130 négyzetméteres ház megvásárlására is fedezetet nyújthat az országos átlag összege.

Milyen lehetőségek közül és mekkora kínálatból válogathat az, akinek a kerekített országos átlagár, azaz 22 millió forint áll rendelkezésére egy lakás, ház vagy éppen nyaraló megvásárlására? – ezt vizsgálta meg  az OTP Ingatlanpont szakértője.

Budapesti átlagban egy 29,5 négyzetméteres lakást vásárolhatnánk meg ekkora összegből, de az egyes kerületeket vizsgálva már jóval árnyaltabbá válik a kép – derül ki.

OTP Ingatlanpont, energetikai tanusítvány, ingatlan.foto:Vémi Zoltán, 2017.05.24.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A legdrágábbnak számító V. kerületben kevesebb mint 21 négyzetmétert lehetne ekkora összegből megvásárolni, az I. és II. kerületben már valamivel nagyobb, körülbelül 23 négyzetméteres garzonlakás vételárára lenne elegendő 22 millió forint. A városközponttól távolodva bővülnek a lehetőségek, a XV., XVII. és XVIII. kerületben már egy 37 négyzetméteres, tágas egyszobás vagy kisebb másfél szobás lakást, a XXIII. kerületben pedig majdnem 45 négyzetméteres ingatlant adtak ennyiért.

A megyeszékhelyek esetében a Budapesten belüli kétszeres különbségnél is nagyobb eltérések tapasztalhatók.

A koronavírus-járvány következtében 2020-ban kissé átrendeződött a kereslet, a vidéki városok és Budapest között záródni látszott az árolló. A fővárosi azonban a vártnál gyorsabban kezdett újra növekedni, ezért a legdrágább megyeszékhelyek továbbra is a legolcsóbb fővárosi kerületekkel vannak árversenyben. A szélsőségeket tekintve azonban a legdrágább fővárosi kerület és a legolcsóbb megyeszékhely átlagos négyzetméterárai között már hat és félszeres az árkülönbség – bár utóbbi terület tavaly is közel 21 százalékos áremelkedést könyvelhetett el

–  mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Míg Győrben, Debrecenben, Veszprémben vagy Székesfehérváron 42-43 négyzetméteres lakásokat vásárolhatnánk 22 millió forintból, addig Békéscsabán már egy 81 négyzetméteres lakást vagy kisebb házat, Salgótarjánban pedig egy közel 133 négyzetméter alapterületű lakóingatlan is beleférne a költségvetésünkbe.

A legnagyobb – egyben az egyetlen 100 négyzetméter alapterület feletti – házat Nógrád megyében hirdetik ennyi pénzért.

Aki Budapesten keres, elsősorban garzonlakások közül válogathat 22 millióért, a vidéki városokban viszont már nagyobb lakások közül is szemezgethet ebben az árkategóriában. 

Miskolcon például 55 négyzetméteres, Salgótarjánban 79 négyzetméteres, Szolnokon 54 négyzetméteres panellakásra is bukkanhat az OTP Ingatlanpont aktuális kínálata alapján. Tiszanánán jó állapotú, kétszobás, 100 négyzetméteres, Kabán felújított, szintén kétszobás, Sárbogárdon háromszobás, 79 négyzetméteres családi házra lelhet 22 millióért a vevő.

A nyaralók iránti növekvő érdeklődés és a balatoni árrobbanás ellenére azoknak sem kell lemondaniuk terveikről, akik vízhez közeli ingatlant vagy nyaralóépületet keresnek, bár többnyire felújítandó állapotú ingatlanban érdemes gondolkozniuk.

Kötcsén 65 négyzetméteres házat, Ráckevén kétszobás nyaralót, Tiszafüreden 49 négyzetméteres panellakást is találhatunk 22 millió forintért – jelezte az OTP Ingatlanpont.

20210412 HarkányTöbb eladó hétvégi házak a nyaralótelepen.Fotó: Laufer László llDunántúli Napló
Fotó: Laufer László / Dunántúli Napló