Az elmúlt hetekben több sajtóhírben is arról lehetett olvasni, hogy októbertől nagymértékben drágulhatnak a vérhígító gyógyszerek, amelyek arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a vérrögök képződését az érhálózatban. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ezzel kapcsolatban a VG-nek küldött tájékoztatásában azt hangsúlyozta: a rendelkezésre álló 72 gyógyszer közül mindössze hat esetében változik a térítési díj.

gyógyszertár
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A „klasszikus” véralvadásgátló gyógyszerek

A legrégebb óta az úgynevezett K-vitamin-antagonista készítményeket szedik – hosszan tartóan – az érintett betegek. 

E csoport legismertebb tagja a Syncumar. 

A szedése rendszeres laboratóriumi kontrollt igényel, folyamatosan ellenőrizni kell a beállítást. Összesen egyébként két hatóanyag nyolc gyógyszere tartozik ebbe a csoportba, és október elseje után is mind a nyolc térítési díja változatlan marad, ami – az alkalmazott dózis függvényében – havi 700–1200 forint – közölte a NEAK.

Aszpirin hatóanyagúak

Az alapkezelő azt is kiemelte, hogy nagyon sokan szednek rendszeresen aszpirin hatóanyagú vagy annak származékát tartalmazó orvosságot: havonta átlagosan 400 ezer ember vált ki támogatással ilyet, s ez a betegszám nem változott sokat az elmúlt években.

A hétféle hatóanyagot tartalmazó 36 készítmény térítési díja – ami a legnagyobb forgalmú ellenszerek esetén 500–600 forint – szintén nem módosul.

Heparint tartalmazó készítmények

Az úgynevezett LMWH-készítmények – azaz a kis molekulasúlyú heparinok – speciális csoportot képeznek a vérhígítók között, mivel a betegek az esetek 95 százalékában csak egy, maximum két dobozzal váltanak ki ezekből sérülést – például boka- vagy lábtörést –, illetve műtétet követően, és addig szedik, amíg mozgásukban korlátozottak. Havonta rendszerint mintegy 40 ezer páciensnek van szüksége ilyen orvosságra. Ebben a csoportban két hatóanyag hasonlóan használható, és összesen 14 gyógyszer támogatott. Ezekből 

hatnál lesz térítésidíj-változás: a jóval kisebb piaci részesedésű ellenszerek esetén emelkednek a díjak 200–400 forinttal, 

de úgy, hogy minden terméknek marad olyan alternatívája, amelynek nem változik az ára – hangsúlyozta az egészségbiztosítási alapkezelő.

Új véralvadásgátló gyógyszerek

Emellett arról is beszámoltak, hogy a legújabb és legkorszerűbb orvosságok megjelenésével a betegszám a 2015-ös havi átlagos 157 ezerről körülbelül a harmadára, mintegy havi átlag 55 ezer páciensre csökkent erre az évre. Ezek a készítmények az úgynevezett új típusú orális antikoagulánsok (NOAC), amelyekből tizennégyfajta áll rendelkezésre. Ezeket havonta átlagosan 120 ezer beteg szedi, folyamatosan, hosszú távon. Nagy előnyük, hogy nem kell olyan sűrű laborkontroll a használatukhoz, mint a már említett K-vitamin-antagonisták alkalmazásánál. A NEAK jelezte: mind a 14 új típusú készítmény térítési díja változatlan marad október elseje után is.