Már nyilvánosak, hogy a 2024-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban milyen feltételeket támasztanak az intézmények a jelentkezőknek – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteken az MTI-vel.

A felsőoktatási intézményeknek péntekig kellett megadniuk a 2024-es felvételire vonatkozó bemeneti feltételeiket,

amelyek tartalmazzák az intézmények által saját hatáskörben biztosított 100 többletpont elosztásának szabályait. Ezek a feltételek elérhetők az intézményi honlapokon és október közepétől az Oktatási Hivatal felületein is. Az Oktatási Hivatal októberben online előadásokat tart majd a köznevelési intézmények vezetőinek és tanárainak a változásokról.

Azok a gyakorlatok, amelyek a hallgatóknak kedvezők voltak (többek között a szakképzésből való egyetemi bejutás, a több pontszámítási mód közül a legjobb érvényesítése, az oklevél alapján történő pontszámítás) a jövőben is megmaradnak és a felsőoktatásba történő bejutás könnyebbé válhat a korábban tanulmányokat végző, vagy diplomával még nem rendelkezőknek. 

Az önkéntes tartalékos katonai szolgálattal elérhető 16-32-64 többletpont az 500 ponton felül jár a felvételizőknek.

A közleményben kitértek arra is, hogy a képzésüket 2024 szeptemberében kezdők már az új szabályok szerint kerülhetnek be a felsőoktatásba, de a jelentkezők számára előnyösebb változások esetében nem szükséges a kétéves felkészülési idő, így már a 2023-as általános felvételi eljárás során eltörlik az emelt szintű érettségi vizsga kötelezettségét, a kiemelt szakok minimum ponthatárát, valamint az alap- és osztatlan képzés esetében a 280, a felsőoktatási szakképzés esetében a 240 és a mesterképzés esetében az 50 minimumpont kötelezettségét is.