Augusztusban is tovább nőtt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma, így ez már zsinórban a harmadik hónap, amikor az utasforgalom elérte vagy meghaladta a koronavírus-járvány előtti, rekordévnek számító 2019-ben regisztrált volumen 80 százalékát, és ez már a negyedik olyan hónap egymás után, amikor több mint egymillió volt az utasok száma – derül ki a Budapest Airport pénteken közzétett repülőtéri értesítőjéből.

Budapest,,Hungary,-,May,5:,Passengers,Boarding,A,Wizzair,Airliner
Fotó: Shutterstock

Az augusztusi 1 299 814 utassal együtt a nyáron csaknem 4 millióan (egészen pontosan 3 802 591-en) fordultak meg a repülőtéren, ami majdnem annyi, mint ahányan a járvány által leginkább érintett 2020-as évben jártak a repülőtéren. 

Augusztusban Tel-Avivba, Londonba, Amszterdamba, Antalyába és Frankfurtba utaztak a legtöbben.

Noha a közlemény szerint az áruforgalmat globálisan csökkenő tendencia jellemzi, a cargo-árumennyiség éves szinten továbbra is stabil maradt Budapesten, és a január–augusztusi időszakban ennek volumene 47 százalékkal volt magasabb a Cargo City megnyitása előtti 2019-es év azonos időszakában tapasztaltnál. Ugyanakkor az augusztusban továbbított 15 375 tonnányi áru mennyisége 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2021. augusztusinál.

 

A repülőtéri tájékoztatóból az is kiderül, hogy 

szeptemberben megkezdik a 2A Terminál poggyászkiadójának bővítését, 

ezért szeptember 15-től az Air France, a KLM, a Finnair, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a Brussels Airlines és a LOT Polish Airlines légitársaság járatai, továbbá a Smartwings helyi idő szerint 14.00 és 23.59 között érkező járatai a megszokottól eltérően a 2B Terminálon landolnak, és az utasok itt kapják meg feladott poggyászaikat. 

A kapacitásbővítő beruházás várhatóan március 15-ig tart majd – olvasható az értesítőben, amely hozzáteszi, hogy 2B Terminál poggyászkiadójának 2019 nyári bővítése miatt az átterelés az utaskiszolgálást nem befolyásolja. 

Végezetül a tájékoztatásból azt is megtudhatjuk, hogy szeptember 1-jén a magyar autókölcsönző vállalat, a Schiller Rent a Car irodája is megnyitott, mégpedig a 2B Terminál érkezési szintjén. A repülőtéren így már nyolc autókölcsönző kínálatából válogathatnak az ügyfelek.