Magyar gazdaság

Már látszik a háború hatása a magyar építőiparon

Jócskán lekörözte az inflációt az építőanyagok drágulása, ami elsősorban a háborúnak köszönhető, de az árfolyam ingadozás sem segít a helyzeten.

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdai értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz–ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint–euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

építkezés
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásában, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál – hívta fel a figyelmet a szakszövetség elemzése. 

Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek az első fél évben, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt.

A forint–euró árfolyam ingadozása azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok 48 százaléka importból származik.

Az ÉVOSZ elemzése szerint a munkaerőhiány várhatóan tovább növeli az építőiparban működő vállalkozások költségeit, mert ha nem emelik a fizetéseket, nem lesznek képesek megtartani a jól képzett szakmunkásokat és mérnököket. A helyzetet az is nehezíti, hogy az állam és az önkormányzatok jelentős volumenű építési beruházásokat halasztanak későbbre vagy mondanak le a forráshiány miatt.
 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek