BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden háztartás levelet kap a KSH-tól a napokban

E hét végétől, szombattól október 16-ig tölthető ki az idei – immár a tizenhatodik – népszámlálás internetes kérdőíve. A cenzuson való részvétel kötelező.

Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a kampányindító sajtótájékoztatón arról beszélt, a népszámlálási adatok rávilágítanak arra, mennyire sokszínű a magyar társadalom. Sőt, a cenzus most először például energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálja. Akik október 16-ig nem töltik ki az internetes kérdőívet, azokat ezt követően – október 17. és november 20. között – számlálóbiztos keresi fel. A 28 ezer kérdezőbiztos tableten rögzíti majd a válaszokat.

Vukovich Gabriella KSH
Fotó: Földi D. Attila / VG

Vukovich Gabriella a VG kérdésére arról is beszélt, hogy ez az utolsó személyes adatgyűjtés, az egy évtized múlva esedékes cenzus adatfelvételét ugyanis már teljes mértékben állami adatbázisok segítségével fogják lebonyolítani.
Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese kiemelte, 

a kérdőívet mindenkinek ki kell töltenie,

aki Magyarországon él, állampolgárságtól függetlenül. Így azokról a magyarokról is fel kell venni az adatokat, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig tartózkodnak külföldön, továbbá azokról a külföldi állampolgárokról is, akik legalább három hónapja hazánkban élnek.
A következő napokban a KSH mindenhová kipostázza azt a kódot, amelynek segítségével a háztartások kitölthetik az online kérdőívet a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon. 

Akinek esetleg nem érkezik meg a dokumentum, annak lehetősége lesz belépési kódot igényelni ügyfélkapun keresztül 

– közölte Mag Kornélia.

20201120 Szeged Próba népszámlálást tart a KSH online, aminek a kitöltése körülbelül 50 perc.
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Kovács Marcell projektvezető-főosztályvezető elmondta, a kérdőívek egy lakás és egy személyi részből állnak, és újdonság, hogy a digitális jártasságra és a már említett energiahatékonyságra is vonatkoznak kérdések. Utóbbiak például egy nagyon aktuális témára, egyebek mellett a fűtési rendszerre kérdeznek rá. 

Vannak ugyanakkor olyan kérdések is, amelyek megválaszolása nem kötelező,

ilyen például az egészségi állapot, a fogyatékosság, valamint a nemzetiségi és a vallási hovatartozás. Az utcán, fedél nélkül élők összeírásában szociális dolgozók vesznek majd részt. Az első adatok közlése tavasszal várható, ősztől pedig a részletes, tematikus adatismertetés is megkezdődik.
Az adatkezelési kérdésekkel kapcsolatban a KSH szorosan együttműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal, amelynek elnöke, Péterfalvi Attila hangsúlyozta: az önkéntesen megadható adatokat azonnal anonimizálják, mivel fokozottan védett, különleges adatokról van szó. Az adatgyűjtő rendszer szerverein a kérdőívadatokat kiemelt biztonságú osztályú környezetben fogják tárolni. A végrehajtásban részt vevők titoktartási nyilatkozatot kötelesek aláírni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.