Országosan előreláthatólag 28 ezer számlálóbiztos jelentkezésére lesz szükség a koronavírus-járvány miatt erre az évre halasztott cenzus lebonyolításához: az ő toborzásuk elindult, jelenleg is zajlik. A munkalehetőségre a polgármesteri és a közös önkormányzati hivatalokban, a jegyzőknél lehet jelentkezni. Ennek a határideje településenként, a fővárosban pedig kerületenként eltérően alakulhat, ezért az érdeklődők a jegyzőktől tudnak tájékoztatást kérni, a jelentkezési feltételekről pedig a toborzási, valamint az önkormányzati honlapokon, közösségimédia-felületeken lehet tájékozódni – tudtuk meg a részleteket a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH).
A számlálóbiztosok feladata az lesz, hogy október 17. és november 20. között felkeressék azokat a háztartásokat, ahonnan október 16-ig nem érkezett be online a népszámlálási kérdőív.

20201120 Szeged Próba népszámlálást tart a KSH online, aminek a kitöltése körülbelül 50 perc.Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM
Fotó: Karnok Csaba

Minden számlálóbiztoshoz tartoznak majd számlálókörzetek, az ott található címeket kell majd felkeresniük. A kérdéseket ebben az időszakban már csak a biztosok segítségével lehet megválaszolni, akik tableten rögzítik majd a kapott válaszokat. A konkrét munkavégzésük tehát ebben az időszakban történik, ám ezt megelőzi majd egy felkészítés, egy képzés, amelynek során a feladatok ellátásához szükséges minden információt, tudnivalót megoszt a statisztikai hivatal a jelentkezőkkel. A képzést online tartják: egy e-learning tananyagot kell majd elsajátítaniuk a kérdezőknek, s ennek alapján – szintén internetes formában – vizsgát tenniük. A képzés szeptemberben várható.
A biztosok az általuk elvégzett munkáért díjazásban részesülnek. A kitöltött kérdőívekért, a címek ellenőrzéséért, szükség esetén pontosításáért is kapnak egy meghatározott összeget. Az, hogy mennyit kereshet ezzel a munkával egy számlálóbiztos, a körzet méretétől, a címek számától is függ. Minden címen ki kell majd tölteni egy lakás-, illetve annyi személyi kérdőívet, ahányan az adott helyen életvitelszerűen élnek. A körzetben található háztartások összetétele, nagysága is befolyásolja majd azt, hogy miként alakul a számlálóbiztosok fizetése. A díjtételeket kormányrendelet rögzíti.
A KSH egyébként optimista azzal kapcsolatban, hogy hányan választják majd az online kitöltést . Emlékeztettek, hogy legutóbb 2011-ben volt hazánkban, akkor a válaszadók 20 százaléka válaszolta meg online a feltett kérdéseket. Azóta sok idő eltelt, és még fontosabb szerepet tölt be az életünkben az internet, sőt, ma már szinte elképzelhetetlen az online jelenlét hiánya. Míg a 2010-es évek elején a 16–74 évesek csaknem fele, addig 2021-ben már valamivel több, mint 80 százaléka internetezett napi szinten. Ráadásul a naponta internetezők aránya mindegyik korcsoportban emelkedett. Arra számítunk, hogy a korábbiaknál jóval többen élnek majd az online kitöltés lehetőségével. Ez a legkényelmesebb módja a kitöltésnek, akkor és ott tudjuk megválaszolni a kérdéseket, amikor és ahol csak szeretnénk.

A büdzsére vonatkozó kérdésünkre a KSH azt közölte, hogy a népszámlálás céljára a mindenkori költségvetési törvényben biztosított forrás 26,1 milliárd forint. Ebből 3,8 milliárd az adatgyűjtéshez szükséges tabletek költsége. A készülékeket a cenzus után más kormányzati célra fogják használni.

Kiemelten figyelnek a fogyatékossággal élőkre

Az októberi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések. A KSH-nak a témában kiadott közleménye idézte a hivatal népszámlálási projektvezetőjét, aki a fogyatékossággal élőket támogató tíz hazai civil szervezettel és a kormányzati partnerekkel közösen folytatott szakmai egyeztetést lezáró fórumon azt mondta: kiemelten fontos, hogy a kérdésekre mindenki válaszoljon, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak majd adatokat az egészségügyi és az esélyegyenlőségi fejlesztésekhez. „A fogyatékossággal élő emberek életkörülményeiről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását, esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában” – hangsúlyozta Kovács Marcell.