Kamatostól kell visszafizetniük a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázaton nyert felújítási támogatást azoknak, akik a szerződésben vállalt hároméves fenntartási idő előtt bezárnak. Pályázni szinte bármire lehetett, a szobánkénti akár egymillió forintos vissza nem térítendő fejlesztési támogatást minden igénylő arra fordíthatta, amire szükségesnek ítélte. Sok vendégházban ekkor szereltek fel légkondicionálókat, máshol a wellnessrészt fejlesztették, és voltak, akik a fürdőszoba felújítását, új bútorok, komfortos ágyak vásárlását vagy a kerti vendégfogadó részt építették ki grillezővel, filagóriával. Az összesen mintegy 42 milliárd forint támogatásból 14 ezer hazai magán- és egyéb szálláshely részesült a 2020-ban kiírt támogatási program keretében.

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Többségük most hatalmas gondban van, mert nem tudja, mit hoz az utószezon és az előszezon.

A nyári forgalom remek volt, bár az augusztusi villanyszámla, pontosabban a klíma használata miatt már módosítani kellett az árakon, de zömében nem kértek külön díjat, hanem beépítették a berendezés használatából eredő pluszköltséget az áraikba. A fűtési szezon azonban új helyzet, új költségszinttel és újratervezhető kereslettel.

Az őszi foglalások már a nyáron beérkeztek, de novemberre-decemberre üresek a naptárak, teljes a csend, a potenciális vendégek kivárnak, a saját rezsiszámlájuktól teszik függővé a továbbiakat

– összegezte a helyzetet a VG-nek Frankó Pál, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (Fatosz) elnöke.

Bizonytalanok a vendégfogadók is, hogy mekkora költségnövekedést hoz a fűtési szezon. Vannak, akik egy 10 százalékos további áremelést elegendőnek tartanak, mások szerint 30-40 százalékkal is megdobhatja a téli kiadásokat a fűtés. Az egészen biztos, hogy az első éjszaka a legdrágább, az utó- és előszezonban tipikusan hétvégére, legfeljebb két éjszakára érkező vendégek fogadására már előző nap el kell kezdeni felfűteni a házat.

Éppen emiatt életszerű lehet a téli szobafoglalásoknál a minimális éjszaka számának megkötése a szállásadó részéről, vagy dupla fűtési költség felszámítása annak, aki például csak egy éjszakára érkezik.

A Kisfaludy szálláshely-fejlesztési pályázaton vállalt fenntartási kötöttségek enyhítését nem várja senki, vissza nem térítendő támogatásról lévén szó erre még a rezsiválságban sem számítanak – mondta a Fatosz elnöke. 

Előírás viszont, hogy a támogatott szálláshelyeknek egész évben foglalhatóknak kell lenniük, ám az nincs megszabva, hogy a teljes ház befűtve várja az esetleges vendégeket. Erre nincs is kereslet, az utószezon és az előszezon is mindig sokkal csendesebb a nyárnál, illetve télen még a karácsony és a szilveszter szokott kiugró forgalmat hozni a falusi és tanyasi vendégfogadóknak. Ez idén lehet, hogy elmarad, mert az év végi ünnepi időszakra nem érkeznek foglalások, és a tavaszra sincs érdeklődés – mutatott rá Frankó Pál, jelezve, 

rendkívül aggasztók az előjelek, pillanatokon belül derékba törheti a téli vendégforgalmi mutatókat az energiaár robbanása.

Mindeközben jókora gonddal szembesülnek az energiahatékonysági beruházást tervezők, a legtöbb tanya és falusi vendégfogadó egyszerűen nem tud napelemeket szereltetni, mert a helyi közművek kapacitása véges, és olyan szűkre szabott, hogy rendre elutasítják a kérelmeket. Ez a tanyás, vidéki térségekben óriási probléma, ráadásul elterjedt a korszerű, környezetkímélő elektromos fűtés időközben a fatüzelés helyett, és az áram az egyetlen energiaforrás ezeken a helyeken.

Megbukni látszik az a gondolat, hogy elő- és utószezonban olcsóbban tudnak utazni az emberek

– közölte a szakmai szövetség elnöke. A falusi és tanyasi vendégfogadás ráadásul az adott térség éltetőereje, az ott élők számára a megélhetés, a bevételszerzés egyik, és egyre fontosabb forrása a növénytermesztés és állattartás mellett. 

Fotó: Komka Péter / MTI

A tanyák, a kis falvak újraélesztésének hatásos eszköze a falusi turizmus, ami az elöregedő korfák ellen is eredményes eszköz, és nem kevés fiatalt vonzott vissza, vagy tartott meg helyben. A helyi szolgáltatók, a beszállítók és a környékbeli attrakciók üzemeltetői mind ki vannak szolgáltatva a helyi vendégforgalomnak – kongatta meg a vészharangot a Fatosz elnöke. Mint mondta,

az első fűtésszámlák, az első téli vendégek megérkezése adhat csak támpontot a további lépésekhez. 

A helyi munkaerő drágulása és az egyéb költségek, köztük az élelmiszerárak emelkedése miatt már eleve áremelési kényszerben vannak a szállásadók, most az a kérdés, hogy sikerül-e a vendégek tűréshatárán belül maradniuk, vagy az első rezsiszámlák végzetesnek bizonyulnak majd a vendégek és a vendégfogadók oldalán is.