Magyarországon lesz elég gáz és áram, energiahiány miatt nem kell bezárni egyetlen gyárat sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Bosch legújabb, innovációs campusának átadásán. A kormányfő, aki bő egy hónap után jelent meg ismét a nyilvánosság előtt, hozzátette: van egy akut problémánk, ugyanis attól kell tartani, hogy nem lesz elég energia Európában. 

Ha nem változtatunk a szankciós politikán, Európa helyzete ugyan nem lesz könnyű, de Magyarországon a jövőben is érdemes lesz befektetni

– hangsúlyozta. A kormányfő szerint amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Brüsszelben azt mondták, hogy a szankciók majd megállítják Oroszországot. Most fél évvel a háború után 11 ezer szankció van érvényben, ám az oroszok meggyengítésére szolgáló eszközök nem érték el hatásukat. Az oroszok energiaexportól származó bevétele 40 százalékkal nőtt, miközben négyszeresére nőttek az energiaárak Európában.

A kormányfő szerint a helyzetet az is nehezíti, hogy harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a bürokratákkal, de szerinte meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat – mint a szén és az atomenergia – ne zárjuk ki az energiamixből.

kallus györgy vilggazdaság, bosch, orbán
Fotó: Kallus György

Hangsúlyozta: a nehézségek ellenére sem adhatjuk fel a nemzet hosszú távú stratégiai céljait. „Magyarországot Európa egyik leginnovatívabb gazdaságává kell tenni. Ezért hajtottunk végre egyetemi modellváltást, emellett minden évben több forrást biztosítunk a felsőoktatáshoz” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, idén a 2 százalékát teszi ki a felsőoktatási ráfordítások aránya. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egy kereszténydemokrata kormányzat mindig innovatív. Hangsúlyozta, a Bosch is bizonyítja, hogy a magyar iskolák állják a sarat.

Szászi István, aki a Bosch magyarországi és az Adria régió vezetője, azt mondta, 17 év munkája teljesedik ki ezzel az átadással, az egyik legjelentősebb kutató-fejlesztő központot hozták létre Európában. A 90 ezer négyzetméteren, 1800 új generációs munkahelyet teremtettek. A világ rengeteg kihívás elé állít minket – utalt arra, hogy 2035-től a belső égésű motorokat kivezeti az unió. Ezért szerinte rendszerszintű eredményekre van szükség, amihez kiterjedt ökoszisztéma kell. Ennek az ökoszisztémának fontos szereplői az egyetemek és a kormányzat, továbbá a start upok és a kkv-k.

Messze túlmutat Budapesten – mondta a Bosch innovációs központjáról Stefan Hartung, a Bosch GmbH igazgatóságának elnöke. Szerinte ez az innovációs campus mutatja, hogy Magyarország a tehetséges mérnökök sokaságával rendelkezik. Ismertette, hogy a vállalatnál világszerte 78 ezer munkatársat foglalkoztattak a kutatás-fejlesztésben, ebből csak Budapesten közel 3000 munkatársat.