BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit ugrott a folyó fizetési mérleg hiánya

A külkereskedelmi áruforgalom alakulása dobott nagyot a hiányon.

Júliusban 1,674 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, több mint duplája a júniusi 806 millió eurónak – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent előzetes havi adatokból.

Retro law scales on different banknotes, Retro law scales on different banknotes. Symbol of justice.
Fotó: Getty Images

A külkereskedelmi áruforgalomhoz kapcsolódó pénzmozgások 1,490 milliárd eurós deficitje 583 millió euróval járult hozzá az egyenleg havi romlásához, 

de a szolgáltatások külkereskedelméből eredő 582 millió aktívum is 150 millióval kevesebb az előző havinál.

A tőkemérleg 337 millió euró aktívummal zárta a júliust, ami 115 millió euróval több az előző havinál, így az ország külső pénzügyi pozíciójának átfogó jellemzésére elfogadott mutató, a finanszírozási igény 1,337 milliárd euró volt, 753 millióval több a júniusi 584 millió eurónál.

Külkereskedelmi pénzmozgások miatt nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után a nyár elején a korábbi hónapok szintjére ugrott a mutató.

Az elsődleges jövedelmek egyenlege 635 millió euró nettó kiáramlást mutatott, 182 millió euróval nagyobbat a júniusinál. Ebből a közvetlen működőtőke-befektetések alapján repatriált profit 449 millió euró volt, alig 11 millió euróval több a júniusinál, míg a portfólióbefektetések hozamából 334 millió eurót utaltak haza a külföldi befektetők, 206 millió euróval többet a júniusi összegnél.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.