A nemzetközi konfliktushelyzet, a gazdasági kihívások negatív irányba fordítják a kilátásokat, emellett sok a bizonytalanság a jövő évvel kapcsolatban – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szerkesztőségünkhöz is eljuttatott konjunktúrafelmérés összefoglalójából. A 400 építőipari cég megkérdezésével készült piaci riport szerint a válaszadók 45 százaléka az idén árbevétele növekedésére számít az előző évhez képest, 18 százalékuk változatlan árbevételt vár, 36 százalékuk pedig csökkenést érzékel már az idén, méghozzá átlagosan 18,5 százalékos mértékűt.

2021.06.30. Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Munka a szabadban illusztráció: Az építőiparban a szakemberek nem tudnak a tűző napsugárzás elől védett helyre húzódni.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

A következő évre előre tekintve pesszimistábbak a piaci szereplők, a válaszadóknak ugyanis már csak a 14 százaléka számít az árbevétele növekedésére, 27 százalékuk nem vár változást, miközben 59 százalékuk csökkenő bevételt prognosztizál.

A nyilatkozó vállalkozásoknál az idén a megrendelések 57 százaléka származik hazai magán-, 37,5 százaléka közbeszerzésekből és 5 százalék exportmegrendelésből. 

Jövőre a cégek a hazai magánmegrendelések arányának növekedésére, a közbeszerzések csökkenésére számítanak az állami és az önkormányzati építési beruházások későbbre halasztása miatt.

A vállalkozások tevékenységét leginkább akadályozó tényezők közül a válaszadók 64 százaléka a szakemberhiányt emelte ki. Ezt követte a forint gyengülése (55 százalék), a megrendelések hiánya (50) és az energiaárak változása (45). A jövő évről a cégek kevesebb mint 10 százaléka jelezte, hogy a rendelésállománya várhatóan meghaladja a jelenlegi kapacitását. A megkérdezettek 27 százaléka számít 80 százalék feletti, 32 százaléka pedig 50–80 százalék közötti kapacitást lekötő rendelésállományra. 

A válaszadók harmada a mostani kapacitása felénél kevesebb megrendeléssel számol. Az ÉVOSZ közlése szerint augusztus 31-én 

a felmérésben szereplő cégek 64 százalékának volt kintlévősége, amelynek az átlagos nagysága elérte az érintett társaságok árbevételének csaknem 9 százalékát, ami nagyságrendileg 600 milliárd forint. 

A kintlévőségről beszámoló vállalkozások 71 százaléka úgy ítélte, hogy az peres út nélkül behajtható, ez azonban a tartozásnak csak a 91 százaléka. Mindez a szakszövetség szerint a lánctartozás várható növekedését vetíti előre.

Minden építőanyagnál az inflációt meghaladó árnövekedésre számítanak a megkérdezettek még az év végéig. Az építőanyagok közül a hőszigetelő, illetve a faanyagoknál 20, a téglánál 19, a tetőcserépnél pedig 18 százalékos üteműt. Eközben a megkérdezettek várakozásai szerint a fuvarköltségek és az alvállalkozói díjtételek is emelkednek.