Noha sokszor vádolják az Orbán-kormányt politikai ellenfelei azzal, hogy 2010 óta nem tett semmit Magyarország energiakitettségének csökkentéséért, számos stratégiai jelentőségű lépés történt az elmúlt években – írta a Magyar Nemzet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A cikk szerint a kormány 2011 májusában jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. Egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása – mondta akkor a miniszterelnök.

Fontos fejlemény volt a gáztárolók visszavásárlása is, amelyek szintén a 2010 előtti időszakban kerültek külföldi kézbe. Az E.ON 2013 márciusában írta alá a magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról szóló megállapodást az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel. Ezzel az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt. részvényeinek száz százaléka, vagyis a két cég minden vagyontárgya az MVM csoport tulajdonába került, beleértve az E.ON Földgáz Trade Zrt. földgázkészletét és az E.ON Földgáz Storage Zrt. tárolóiban található párnagázt. Orbán Viktor szerint így az E.ON helyett Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért.

Szintén fontos lépések történtek az úgynevezett interkonnektoroknál, az elmúlt évtizedben ugyanis Szlovénia kivételével minden szomszédos ország felé kiépültek a kétirányú szállításra alkalmas földgázvezetékek.